6 wijntips waarmee je de show steelt tijdens kerst

Kerst draait om samen zijn met familie, vrienden en genieten van goed eten. Wat is een goede maaltijd zonder goede wijn? Sommelier en schrijver van het boek ‘Dat smaakt naar meer’ Jan-Willem van der Hek weet hoe je wijn met gerechten combineert. Dit zijn zijn tips voor het kerstdiner.

Nadine Stolk

Feest

Het is feest en daar hoort ook een feestelijk drankje bij. Wat is er nu feestelijker dan een mousserende wijn? Champagne is volgens Jan-Willem de lekkerste, maar ook de duurste optie. Alternatief is een goede cava uit Spanje of crémant uit Frankrijk. Beiden worden op dezelfde wijze als een champagne gemaakt, maar mogen de naam niet gebruiken omdat ze domweg niet uit de champagnestreek komen. De betere crémants komen uit streken als de Loire, Bourgogne, Jura, Elzas en uit de buurt van Limoux en zijn een goed alternatief voor de bekende champagne.

Kalkoen

Een goedgevulde kalkoen is een echte kerstklassieker, gevuld met vaak iets fruitigs zoals appel of cranberry. Dit geeft het milde vlees van de kalkoen frisheid, wat belangrijk is voor de combinatie met wijn. Kies voor een frisse, fruitige rode wijn met een vriendelijk karakter zoals een pinot noir uit de Bourgogne, Frankrijk of uit Marlborough, Nieuw-Zeeland. Een andere optie is een gamay uit de bekende beaujolais.

Gourmetten

Kies hierbij voor twee wijnen, een witte en een rode, die een toegankelijk karakter hebben. Voor rood is een malbec uit Mendoza, Argentinië of een Valpolicella Superiore uit Veneto in Italië een goede optie. Deze wijnen hebben een fruitige smaak en een toegankelijk karakter. Ga voor een witte wijn met genoeg smaak. Jan-Willem raadt een chardonnay met een beetje houtrijping uit de Verenigde Staten, Chili of Australië aan. Op zoek naar een grotere uitdaging? Ga voor een witte wijn uit het zuiden van Frankrijk uit de Rhône of de Languedoc.

Uit de zee

Bij lichte, frisse voorgerechten zoals een garnalencocktail, rauwe zalm, tonijn of ceviche doet een witte wijn met duidelijke zuren het goed. De sauvignon blanc uit de Loire, Frankrijk of Marlborough, Nieuw-Zeeland drinkt makkelijk weg en is een veilige keuze. Andere goede voorbeelden zijn droge rieslings uit de Pfalz of Rheinhessen in Duitsland. Ook een grüner veltliner uit Kremstal of Wachau in Oostenrijk is een goede keuze.

Zoek bij stevige hoofdgerechten zoals gebakken of gegrilde vis, zeker met een romige saus op basis van boter of ei een klassieke, houtgerijpte chardonnay zoals een bourgogne. Kies een wijn uit de minder bekende regio’s, zoals de Mâconnais, het zuidelijkste stuk van de Bourgogne.

Rollades en ander braadvlees

Vaak heeft dit vlees wat meer vet en smaak. Dat vraagt om krachtigere wijnen. Goede voorbeelden zijn klassieke bordeaux op basis van de cabernet sauvignon druif. Wijnen uit de Haut-Médoc, Margaux en St. Julien zijn ideaal voor dit vlees. Liever geen wijn uit Frankrijk? Neem dan een wijn op basis van tempranillo uit Rioja of Ribera del Duero in Spanje. Deze wijnen zijn krachtiger dan de wijnen uit Bordeaux.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee