‘Online marktplaatsen staan vol met nep-contactadvertenties’

Print
‘Online marktplaatsen staan vol met nep-contactadvertenties’

Afbeelding: iStock

Op online marktplaatsen als Tweedehands.net, Marktplaats.nl en Speurders.nl staan tientallen misleidende contactadvertenties. De personen in de advertenties bestaan niet echt en de foto’s die worden gebruikt zijn gestolen van sociale media. Slachtoffers raken soms honderden tot duizenden euro’s kwijt aan chatberichten met de neppersonen.

Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Pointer van KRO-NCRV. Op de online marktplaatsen staan tientallen nepadvertenties van mannen en vrouwen die zogenaamd op zoek zijn naar een partner. De advertenties zijn bedoeld als lokmiddel voor nep-datingwebsites zoals appmetmij.nl, allemaalschatjes.nl, vindelkaar.nl en soulmate2u.com.

Oplichting

‘Hey, ik ben Jelske, een levenslustige vrouw die haar hart op de goede plek heeft zitten’, begint bijvoorbeeld een advertentie in de rubriek ‘vrouw zoekt man’ op Tweedehands.net. Jelske bestaat echter niet en de foto bij de contactadvertentie is gestolen van het socialemediaprofiel van een Russische vrouw. ,,Je mag in advertenties wel overdrijven, maar dit klopt niet. Dit is oplichting’’, reageert hoogleraar internetrecht Arno Lodder van de VU.

De datingsites maken zich volgens Lodder met de nep-contactadvertenties ook schuldig aan identiteitsfraude, omdat een gestolen foto is gebruikt om een nepidentiteit te creëren. De Fraudehelpdesk, die meldingen van online-oplichting registreert en rapporteert aan het ministerie van Justitie en Veiligheid, onderschrijft dat. ,,Als die foto’s willens en wetens worden gebruikt met als doel er financieel voordeel uit te halen, kun je wel zeggen dat het frauduleus is’’, reageert een woordvoerder.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee