Bustour volgt bevrijdingsroute gemeente Maasgouw

Print
Bustour volgt bevrijdingsroute gemeente Maasgouw

De bevrijders voor het gemeentehuis te Maasbracht. Afbeelding: archief Studio Maasgouw

Heel / Thorn / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Montfort -

Met een bustour langs markante oorlogsplekken wordt op 7 maart in kaart gebracht hoe de bevrijding van de huidige gemeente Maasgouw 75 jaar geleden is verlopen.

Volgens het organiserende historisch reisgenootschap Cliotravel is Maasgouw misschien wel de gemeente met de langst gerekte bevrijdingsgeschiedenis van Nederland. Vier maanden duurde het voordat de Duitse bezetter uit alle kernen was verdreven. Thorn werd op 25 september 1944 als eerste bevrijd, in Linne kwam pas op 25 januari 1945 een einde aan de oorlog.

Historicus Hugo Luijten geeft onderweg antwoord op de vraag waarom een paar kleine boerendorpen langs de Maas zolang moesten wachten op hun bevrijding. Hij vertelt ook over de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 en de daaropvolgende bezettingsjaren. Luijten heeft diverse romans over de oorlog geschreven en presenteert momenteel op internetstation DeltaLimburg.nl een tv-serie over de bevrijding van Maasgouw.

De tour start om 9.00 uur bij CC Don Bosco in Heel. De bus stopt onder meer in Roermond en Montfort, waar in het Roerdriehoekmuseum een beeld wordt gegeven van de bevrijding van de oostelijke Maasoever. Na de lunch in Stevensweert gaat de reis via Belgisch grondgebied naar Thorn voor een bezoek aan de oorlogsexpositie in het plaatselijke museum. Info en opgave via www.cliotravel.nl of telefonisch: 06-19675394.