Computers van Universiteit Maastricht gegijzeld

© Getty Images/Cultura RF

De Universiteit Maastricht (UM) is getroffen door een grote aanval met gijzelsoftware. Bijna alle Windows-systemen zijn geraakt en e-mail kan niet worden gebruikt.

Peter Bruijns

Volgens een woordvoerder is de cyberaanval in de nacht van maandag op dinsdag ontdekt. De universiteit heeft geen toegang meer tot wetenschappelijke data en onderzoekt of de cyberaanvallers wel toegang hebben. Die data zijn extra beveiligd. De online bibliotheek en de Student Portal zijn niet bereikbaar.

Gijzelsoftware

Het gaat om een aanval met de zogenoemde Clop-gijzelsoftware. Zodra een Clopvirus is binnengedrongen in een netwerk, versleutelt het zo veel mogelijk bestanden. Slachtoffers kunnen daarna via een emailadres instructies krijgen om losgeld te betalen. Hackers gebruiken gijzelsoftware vaak vlak voor het weekend of een vakantie om de impact te maximaliseren, aldus het computerforum Tweakers.net

Versleuteld

Dezelfde aanval trof in oktober nog de universiteit van Antwerpen. Ook in Frankrijk sloegen de aanvallers achter die ransomware toe, waaronder in een ziekenhuis. Volgens een deelnemer aan het forum van Tweakers.net zijn door het Clop-virus alle servers en netwerkschijven versleuteld. De universiteit zou vanwege de vakantieperiode moeite hebben met het verkrijgen van de nodige expertise om de zaak te verhelpen en is daarom naar de Universiteit van Antwerpen gestapt die ervaring heeft met Clop, beweert de tweaker. Hij of zij zou dit uit een interne e-mail hebben.

Hackmethode

De woordvoerder zegt geen idee te hebben uit welke hoek de aanval komt. Hoe lang de universiteit nog met problemen kampt, is evenmin bekend. Ook is niet duidelijk of documenten van studenten gespaard zijn gebleven. Het zal volgens de woordvoerder zeker enige tijd duren voordat de geïnfecteerde systemen als vanouds werken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee