Mededingingsrecht

Europese commissie wil nog eens 1,5 miljoen pagina’s aan informatie van Boeing en Embraer over overname

Print
Europese commissie wil nog eens 1,5 miljoen pagina’s aan informatie van Boeing en Embraer over overname

Afbeelding: Getty Images

De Europese Commissie wil meer informatie van vliegtuigbouwer Boeing over de overname van de commerciële tak van de Braziliaanse branchegenoot Embraer. De toezichthouder heeft om meer dan 1,5 miljoen pagina’s aan informatie en verkoopgegevens van ruim twintig jaar gevraagd, schrijft persbureau Reuters op basis van ingewijden.

De opgevraagde informatie komt bovenop gegevens die al door andere toezichthouders zijn overgedragen. De hoeveelheid gegevens die de Europese Commissie wil hebben, geeft volgens de ingewijden weer dat de marktwaakhond zich zorgen maakt over de overname. Daardoor zou het aantal grote spelers op de markt voor passagiersvliegtuigen dalen van drie naar twee, namelijk Boeing en Airbus.

Airbus versterkte zich eerder al met de commerciële vliegtuigentak van het Canadese Bombardier. Die vliegtuigen met maximaal 150 zitplaatsen werden omgedoopt tot A220.

De Europese Commissie had al in oktober bekendgemaakt het onderzoek naar de overname van Embraer door Boeing te verdiepen. Het is nu afwachten of de commissie voorwaarden stelt aan de overname.