Koning in kersttoespraak: ‘Streven naar geluk mag geen obsessie worden’

De traditionele kersttoespraak van koning Willem-Alexander komt deze eerste kerstdag uit de hal van zijn woonpaleis, Huis ten Bosch.

De traditionele kersttoespraak van koning Willem-Alexander komt deze eerste kerstdag uit de hal van zijn woonpaleis, Huis ten Bosch. © RVD

Koning Willem-Alexander noemt Nederland in zijn traditionele kersttoespraak uit de hal van zijn woonpaleis, Huis ten Bosch, één van de meest succesvolle landen van de wereld. ,,Achter dat succes staan mensen zoals u en jij.”

Redactie

,,Miljoenen mensen die er samen het beste van maken. Leerkrachten, politiemensen, verpleger, boeren, bouwers en biologen... Ook al kunnen de emoties soms hoog oplopen, Nederlanders kunnen toch gevoel hebben bij elkaar te horen. Dat draagt niet alleen bij aan een land dat goed presteert, maar ook dat mensen gemiddeld genomen zijn gelukkig zijn.”

Hij benadrukt dat streven naar geluk mag geen obsessie worden. Dat richtte hij voornamelijk aan jonge Nederlanders. ,,Mislukkingen en tegenslag horen ook bij het leven.”

Vestibule

De koning spreekt zijn kerstrede voor het eerst uit in Paleis Huis ten Bosch. Op Twitter werd vrijdag een foto verspreid van de koning, staand in de vestibule. Om hem heen staan meerdere camera’s. Hij verhuisde begin dit jaar met koningin Máxima en zijn dochters naar het paleis in Den Haag.

Vorig jaar week hij in verband met de toen aanstaande verhuizing voor de opname van de toespraak uit naar Paleis Noordeinde, zijn werkpaleis. Toen riep de koning opnieuw op tot verbinding. Het thema was saamhorigheid en hij noemde Nederland anno 2018 een van de beste plekken ter wereld om te wonen, te werken en te leven.

De vooraf opgenomen boodschap wordt vanaf 13.00 uur uitgezonden op onder andere NPO 1 en 2, diverse andere zenders en op Radio 1. De toespraak is ook live te volgen op de Facebook-pagina van het Koninklijk Huis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee