Franse kustwacht onderschept 71 migranten in bootjes op Kanaal

Migranten wagen zich de afgelopen weken steeds vaker in kleine bootjes aan de oversteek naar Engeland. (Archiefbeeld).

Migranten wagen zich de afgelopen weken steeds vaker in kleine bootjes aan de oversteek naar Engeland. (Archiefbeeld). © AFP

Op het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland zijn 71 migranten op bootjes onderschept. De kustwacht van Frankrijk en die van Engeland ontdekten meerdere bootjes met verschillende aantallen migranten die onderweg waren naar het Verenigd Koninkrijk.

Redactie

Rond 04.00 uur donderdagochtend werden veertien mensen uit een bootje gered. Ze werden gevonden door een marinehelikopter en met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis in Boulogne-sur-Mer gebracht. Daar waren nog acht migranten heen gebracht die waren gevonden toen ze op het punt van vertrekken stonden.

De Britse kustwacht trof een aantal boten dicht bij elkaar aan met in totaal 49 mensen aan boord. Veel van de migranten die van het Kanaal werden gehaald waren ook onderkoeld. Veel vluchtelingen proberen vanuit de haven van Calais in Frankrijk de oversteek te maken naar Engeland, in de hoop daar asiel te krijgen.

‘Levensgevaarlijk’

Vorige week haalde de Britse grensbewaking 69 migranten van bootjes, waarmee ze het Kanaal richting Engeland probeerden over te steken. Op de vijf bootjes zaten ook tien kinderen. ,,Wie probeert met een kleine boot het Kanaal over te steken, brengt zichzelf in groot levensgevaar”, waarschuwde de immigratiedienst.

Het aantal oversteken met bootjes is de afgelopen weken flink toegenomen. Op 4 december nog eveneens 79 illegale migranten, waaronder een aantal kinderen, op weg naar de zuidkust van Groot Brittannië door de kustwacht uit zee opgepikt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee