Duitse tenor Peter Schreier (84) overleden

Peter Schreier.

Peter Schreier. © Videostill TouTube

De Duitse tenor en dirigent Peter Schreier is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn secretaresse donderdag bekendgemaakt.

Redactie

Hij overleed op eerste kerstdag in Dresden na een lang ziekbed. In Duitsland wordt Schreier gezien als een van de meest invloedrijke tenoren van de twintigste eeuw.

Begin jaren zestig brak hij door met zijn rol als Belmonte in de Mozartopera Die Entführung aus dem Serail. Hij trad op in vrijwel alle grote operahuizen van de wereld, van New York tot Milaan, en gold als een belangrijk exportproduct van de Duitse muziekindustrie in de DDR-tijd. Hij was ook werkzaam als dirigent. Op 65-jarige leeftijd nam hij als zanger afscheid van het podium. Hij dirigeerde daarna nog wel, maar stopte daarmee toen zijn gezondheid achteruitging.

Voor zijn werk ontving hij verschillende prijzen. In de toenmalige DDR werd hij benoemd tot Kammersänger, een Duitse eretitel voor operazangers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee