Provincie Limburg: miljoenenstrop door opmars private-leaseauto

Print
Provincie Limburg: miljoenenstrop door opmars private-leaseauto

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De groeiende populariteit van private-leaseauto’s kost de provincie Limburg naar eigen zeggen enkele miljoenen euro’s per jaar. De opcenten voor de wegenbelasting gaan volgens de provincie Limburg naar de provincie waar de leasemaatschappij is gevestigd.

De opcenten zijn de enige belastinginkomsten die een provincie zelf mag innen. Limburg krijgt jaarlijks ruim honderd miljoen euro binnen via die heffing. Voor iedere zesduizend private-leaseauto’s in Limburg loopt de provincie ruim een miljoen euro mis, rekent een woordvoerder voor.

Lees ook: Zwaardere auto spekt Limburgse schatkist

Groei

Bij private lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij en betaalt de bestuurder een vast bedrag voor gebruik en onderhoud. Hoeveel van dergelijke auto’s werkelijk in Limburg rijden, is onduidelijk. De provincie zegt die cijfers niet te krijgen van de leasemaatschappijen die zich beroepen op privacybescherming.

Eind 2018 reden er in heel Nederland 150.000 auto’s via private lease rond. Dat was een groei van 46 procent in een jaar tijd. Cijfers over 2019 zijn nog niet definitief bekend, maar volgens een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Autoleasebedrijven (VNA) komt de groei bij aangesloten bedrijven uit op 22,8 procent. VNA vertegenwoordigt 90 procent van de Nederlandse leasevloot.

Verbaasd

De Limburgse noodkreet verbaast de organisatie echter. Volgens de woordvoerster staan private-leaseauto’s namelijk vrijwel altijd ingeschreven op het adres van de bestuurder, en gaat de belasting dan ook naar de provincie waar de bestuurder woont. Geconfronteerd met deze informatie houdt Limburg voet bij stuk. De provincie zegt op basis van gegevens van de fiscus zeker te weten dat ze miljoenen misloopt door private lease.

Inkomstenderving

De inkomstenderving is besproken tijdens overleggen van de gezamenlijke provincies. Maar zowel het ministerie van Financiën als het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de klachten geen aanleiding zijn om de systematiek aan te passen. Volgens een woordvoerster van Binnenlandse Zaken wordt de inkomstenderving deels vanzelf gecompenseerd bij het berekenen van het rijksgeld dat naar de provincies gaat.