Universiteit Maastricht doet aangifte na ernstige cyberaanval

Afbeelding: Getty Images/Cultura RF

Afbeelding: Getty Images/Cultura RF

De Universiteit Maastricht (UM) heeft donderdagmiddag bij de politie aangifte gedaan van een „vrij stevige cyberaanval van ernstige aard”.

onze verslaggever/ANP

In de nacht van maandag op dinsdag werd de UM aangevallen en ook donderdag had de instelling daar nog last van.

Lees ook: Computers van Universiteit Maastricht gegijzeld

Volgens een woordvoerder gaat het om gijzelsoftware: de aanvaller plaatst software op een computer die de boel blokkeert of ontregelt, en vraagt dan om losgeld om een en ander weer vrij te geven. Of dat hier het geval is, kan de woordvoerder niet zeggen, ook niet of er geld zal worden betaald. Inmiddels zijn alle systemen die te maken hebben met de bedrijfsvoering uit de lucht gehaald. „We hebben nu in feite een schil gelegd waarbinnen onze mensen kunnen kijken wat er precies speelt, zonder dat andere systemen daarbij in gevaar zijn.” De woordvoerder zegt geen idee te hebben uit welke hoek de aanval komt.

Onbereikbaar

Door de aanval liggen het e-mailverkeer en veel Windows-systemen eruit. Ook is de Student Portal onbereikbaar. „We hebben begrepen dat je tegenwoordig dit soort aanvallen niet meer echt kunt voorkomen, maar we willen wel kijken wat we moeten doen om de impact zo klein mogelijk te maken.” Het zal volgens de woordvoerder zeker enige tijd duren voordat de geïnfecteerde systemen als vanouds werken. Ook is niet duidelijk of documenten van studenten gespaard zijn gebleven.

De universiteit is wegens de kerst voor studenten gesloten.

Antwerpen

Dezelfde aanval trof in oktober nog de universiteit van Antwerpen. Ook in Frankrijk sloegen de aanvallers achter die ransomware toe, waaronder in een ziekenhuis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee