Oud-nieuwslezer Fred Emmer (85) overleden

Fred Emmer.

Fred Emmer. © Wikipedia/NOS

Voormalig nieuwslezer Fred Emmer is op 85-jarige leeftijd overleden in Hilversum. Zijn familie heeft dat aan de NOS laten weten. Emmer was meer dan twintig jaar het gezicht van het NOS Journaal.

Redactie

Hij sliep dinsdag vredig in, zo laat zijn familie weten aan de NOS.

Emmer was nieuwslezer in een tijd waarin presentatoren bijzonder netjes moesten spreken. Hij was daarvan een duidelijke exponent. Zelden versprak hij zich. Over zijn keurige uitspraak zei hij ooit: "Er wordt tegenwoordig geen ABN meer gesproken, maar Algemeen Aanvaardbaar Nederlands. Ik geloof dat ik dat niet zo erg vind. Belangrijker is dat de presentatoren begrijpen wat ze lezen.’’

Ophef

Eind jaren 80 ging Emmer weg bij het NOS Journaal. Kort daarvoor had hij zijn eerste boek uitgebracht, een erotische liefdesbundel met de naam 'Het mooiste van verleiding... is eraan toegeven'. Volgens de nieuwslezer liep de verkoop zo goed, juist omdat er zoveel ophef over was. Na het schrijven ging hij werken voor satirische tv-programma's, zoals VPRO's Waskracht. Deels omdat er brood op de plank moest komen, deels omdat hij "een latente behoefte om mijzelf te ironiseren’’ had. Eind jaren 90 was hij presentator van de RTL5-quiz Nieuws en Nonsens.

IJdel

Naar eigen zeggen had de nieuwslezer last van "een chronische twijfel over de zin van het leven". Hij kwam er eerlijk voor uit dat hij ijdel was.

Volgens zijn oude werkgever de NOS is Emmer op kerstavond vredig overleden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee