Rondje Ierland

© Bolderman

In de gezellige dorpspubs wordt getrakteerd op Black Guinness, terwijl even verderop de maan schimmenspellen speelt op mysterieuze steencirkels. Maar wij gaan het hier hebben over een ánder Iers rondje. Maak je klaar voor een reis over het mooiste eiland van Europa!

Bolderman

In Ierland tref je adembenemende natuur met duizend kleuren groen, een unieke flora, onherbergzame streken en woeste kusten. Het eiland ademt romantiek en tegelijk ook mystiek. Dat laatste is vooral te danken aan de Kelten, die naast bijzondere bouwwerken en indrukwekkende begraafplaatsen ook een heleboel spookverhalen en gevoel voor drama hebben nagelaten aan de huidige bewoners. Je mag dan nog zo’n koele kikker zijn, wie door het uitgestrekte Ierse landschap dwaalt, heeft de neiging om zich toch stiekem een beetje mee te laten voeren door al die sterke verhalen over geesten, heksencirkels, tovenaars, legendarische koningen en godinnen. Die mix van ongerepte natuur, cultuur, mystiek, legendes en romantiek is wat Ierland zo fascinerend maakt. Ben je er eenmaal een keer geweest, dan wil je vast en zeker terug. Omdat het letterlijk en figuurlijk zoveel verschillende kanten heeft, is een rondreis de beste manier om Ierland te ontdekken. Met de bus kom je overal, en onderweg kun je je verwonderen aan het voortdurend veranderende landschap. Dus stap gerust aan boord, dames en heren; dan gidsen wij u langs de mooiste plekjes van het eiland.

Welkom in DublinWe hopen dat u een goede overtocht heeft gehad. Dit is Dublin, hoofdstad van Ierland en geboorteplek van onder anderen de schrijvers Oscar Wilde, W.B. Yeats en James Joyce, acteur Colin Farrell, de mannen van U2 en vooral niet te vergeten... het Guinness-bier. Het succes van het bier zorgde er vanaf halverwege de achttiende eeuw voor dat de voormalige vikingstad een fikse economische boost kreeg en uitgroeide tot een plaats van formaat. Het grootste deel van het oude centrum stamt dan ook uit die tijd. We rijden hier door Temple Bar; het is nu nog ochtend, maar vanavond is dit de gezelligste wijk van Dublin, met dank aan de vele restaurants en kroegen die hier praktisch aan elkaar vast geregen zijn. Maar kom, het is mooi weer, perfect om heel even de benen te strekken in het park St. Stephen Green en om de kathedraal Christ Church te bewonderen. Als we iets meer tijd hadden, konden we nog even langs Glendalough rijden, een kloostercomplex uit de vroege middeleeuwen – de 30 meter hoge Round Tower aldaar was destijds een architectonisch wondertje en is nu een van de nationale symbolen van Ierland. Maar helaas, we hebben geen tijd te verliezen: op naar Kerry!

Welkom in EnnisZiet u hoe onderweg het landschap verandert? Waar het oosten groen en bebost is, wordt het woester en kaler naarmate je naar het westen van Ierland gaat. De weilanden op de rollende heuvels zijn omzoomd door muurtjes van opgestapelde stenen. Dat bouwen zonder cement vereist een bepaalde techniek, die de vroege bewoners van Ierland al bijzonder goed beheersten; soms zie je zelfs hele huizen die op deze manier zijn opgebouwd. Nu zijn veel van die ruïnes rijk bekleed met wilde klimop. We rijden County Clarke binnen, dames en heren, de prachtige provincie waar Ennis de hoofdstad van is. Vanuit hier maken we prachtige trips naar enkele absolute hoogtepunten van Ierland. Wat dacht u van de Cliffs of Moher? De tweehonderd meter loodrecht uit de Atlantische Oceaan oprijzende kliffen zijn bezongen door menig folkmuzikant, en dienden als filmlocatie voor onder meer Harry Potter and the Half Blood Prince. En met recht: het uitzicht is er magisch. Minder beroemd, maar minstens zo mooi is The Burren. Dit is misschien wel het vreemdste landschap van Ierland: een enorm kalksteengebied, waar zeldzame bloemen en planten groeien tussen de vele spleten en spelonken, verwarmd door het kalksteen en beschermd tegen de westenwind. Waai even lekker uit, geniet van de stilte en laat uw gedachtes de vrije loop: een betere plek om het grote niets te ervaren zult u niet snel meer tegenkomen.

Welkom in KillarneyGoedemorgen allemaal! Hebben we een beetje zin in de tocht naar Killarney? We hopen het, want de zuidwestpunt van Ierland heeft nog zoveel moois te bieden. Onze standplaats de komende dagen is Killarney. Een geliefde plaats voor Ierlandfanaten, omdat het midden in een waanzinnig mooie provincie ligt. We gaan de Ring of Kerry doen, een rondrit langs de mooiste plekjes van de streek. Meren, kastelen, lieflijke dorpen, panoramische hoogtepunten, u maakt het allemaal mee. Nu rijden we Waterville binnen, een stadje dat aan een soort lagune ligt aan de oceaan. Straks gaan we via Castle Cove naar het sprookjesachtige Sneem, met zijn kleurrijke huisjes. Aansluitend rijden we langs Molls Gap door de Black Valley naar Ladies View. Hier heeft u een prachtig uitzicht op de vele meren die glinsteren tussen de hoge bergen. En voor vanavond hebben we nog een verrassing voor u: we gaan op stap! Want een bezoek aan Ierland is niet compleet zonder een beetje folklore. U weet wel, een fijne pub, waar mannen en vrouwen met gitaren, violen, tinwhistles (fluitjes) en bodhráns (Ierse trommels) de mythes en legendes bezingen die u hier de afgelopen week overal om u heen moet hebben gevoeld toen u in dat magische landschap rondstapte. Laat u meeslepen door de sfeer, pink een traantje weg bij de smartlappen en dans en klap mee op de vrolijke klanken van de fiddelende violen. Een lekkere Black Guinness erbij, en u hebt Ierland op alle mogelijke manier geproefd. Cheers, of zoals de Ieren in het gaellic zeggen: sláinte!

https://www.bolderman.nl/ierland