Week 16 van de Limburgse bevrijding: Maasoever door granaten levensgevaarlijk

Britse soldaten op de Maasoever bij Venlo © Getty Images/Bettmann Archive

In de week van 27 december 1944 tot 2 januari 1945 wordt er in Limburg opnieuw geen terrein gewonnen door de geallieerden. De Maas, die de strijdende troepen scheidt, is het toneel van beschietingen waarbij ook burgers om het leven komen.

onze verslaggevers

Er werden deze week geen dorpen bevrijd

Topontmoeting generaals in hoofdkwartier Hasselt

HASSELT, donderdag 28 december. Veldmaarschalk Montgomery is ervan overtuigd dat het Ardennenoffensief zal mislukken. Hij spreekt in Hasselt met de Amerikaanse generaal Eisenhower. De Amerikaan wil dat Montgomery meehelpt om de Duitse wig richting Luik te zuiveren van Duitsers. Maar Montgomery wil dat niet. Door de aanval op Susteren op Tweede Kerstdag vreest hij daar een nieuw offensief en hij wil de strijd daar oppakken. Eisenhower gaat akkoord. Later blijkt dat de Duitsers inderdaad een aanval richting Sittard en Maastricht wilden doen: plan Spätlese.

Lees ook: Zedenverval en geslachtsziekten: na de bevrijding begint de strijd om de Limburgse meisjes

© historie.venlo.nl

Oostelijke Maasoever door granaten levensgevaarlijk

ARCEN, zaterdag 30 december. De situatie op de bezette oostelijke Maasoever wordt met de dag gevaarlijker door beschietingen. Frieda Stakenborg (16) loopt op 30 december langs de politiekazerne in Arcen als ze dodelijk getroffen wordt door een granaat. Een dag later treft de hoogzwangere Johanna Strucks-Schmetz (37) hetzelfde lot in Venlo als ze met haar vier kinderen onderweg is naar Straelen. Ze overlijdt enkele dagen later.

Lees ook: De hel van Hingen: duizenden evacués overspoelen piepklein gehucht

Infiltraties op zoek naar krijgsgevangenen

BUGGENUM De Maas scheidt de troepen van elkaar in Limburg. Regelmatig worden patrouilles naar de andere kant van de rivier gestuurd. Vooral bij Roermond zijn de Duitsers actief. Tussen kerst en nieuwjaar is het elke dag raak. De Britten zetten extra bewaking in en dat zorgt ervoor dat een patrouille van Hauptmann Müller tegen de lamp loopt.

700 vliegtuigen kapot na operatie Bodenplatte

VENRAY, maandag 1 januari. Veel vliegtuigen boven heel Limburg. De Duitsers willen de luchtsteun van de geallieerden wegnemen door de vliegvelden te bombarderen. 1.100 Duitse jachtvliegtuigen vernietigen 495 geallieerde toestellen. 292 Duitse toestellen worden neergehaald, vaak door Duits afweergeschut. Omdat de operatie geheim was gehouden, dachten ze dat het om geallieerde toestellen ging.

Luister ook naar de vijfde podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Paul Dückers uit Blerick. Samen met zijn ouders, broers en zussen was hij maanden geëvacueerd. Blerick was weliswaar bevrijd, maar de strijd om het naastgelegen Venlo ging in alle hevigheid door. Luister hier de andere podcasts in deze serie.