Wijfje is Wüst in Thialf te snel af op 1500 meter

© ANP

Schaatsster Melissa Wijfje heeft voor een verrassing gezorgd bij de NK afstanden in Heerenveen. De 24-jarige rijdster van gewest Friesland pakte goud op de 1500 meter met een tijd van 1.55,65. Titelhoudster Ireen Wüst, tevens olympisch en wereldkampioene op deze afstand, moest op 0,04 seconde genoegen nemen met zilver. Het brons was voor Joy Beune met een tijd van 1.55,87.

Redactie

Voor Wijfje was het haar eerste Nederlandse titel. Ze behaalde eerder zilver op de massastart en brons vorig seizoen op de 1500 meter bij de NK afstanden.

WK

De eerste drie kwalificeerden zich voor de WK afstanden in februari in Salt Lake City en zijn in principe ook zeker van deelname aan de EK afstanden in januari in Heerenveen. Na de NK in Thialf zijn de eerste twee van een combiklassement (1500 en 3000 meter) eveneens geplaatst voor de WK allround eind februari in Hamar.

Wijfje dankte haar triomf in Thialf aan een sterke slotronde van 31,30 seconden. Daar kon Wüst, die afsloot met een rondje van 31,86, niet aan tippen.

Ter Mors

Jorien ter Mors, die zich al een paar weken allerminst topfit voelt, bleek fysiek niet in staat om de schaatsmijl tot een goed einde te brengen. De olympisch kampioene van 2014 kwam niet verder dan de tiende tijd (1.57,88). Ook Antoinette de Jong, vierde in 1.56,16, behoorde tot de verliezers.

„Deze titel is voor mij de kers op de taart, een beloning voor al het werk dat ik heb verzet op de training”, zei Wijfje opgetogen. „Ik denk dat weinig mensen rekening hadden gehouden met een overwinning voor mij, ikzelf eigenlijk ook niet. Ik heb gepiekt op het juiste moment. Ik heb momenteel heel veel mensen om mij heen die vertrouwen in mij hebben. Dat extra zetje heb ik soms nodig om goed te kunnen presteren.”

Wüst, oud-teamgenote van Wijfje, keek met gemengde gevoelens terug op haar race. „Het begon al bij de start, ik viel een beetje voorover. Het lukte me mede daardoor niet om het juiste ritme te vinden. Als ik mezelf moet beoordelen, zou ik me een 7,5 als cijfer geven. Ik sta er toch maar weer als het moet. Melissa was de terechte winnares, ze rijdt het hele seizoen al sterk. Ik gun het haar van harte.”

Ntab pakt derde titel op 500 meter

Eerder op de avond won Dai Dai Ntab de 500 meter. De sprinter van Team Reggeborgh zegevierde in Thialf in een ijzersterke tijd: 34,37 seconden. Zesvoudig kampioen Jan Smeekens pakte zilver met 34,81. Het brons ging naar Kai Verbij (34,87). Voor Ntab was het zijn derde Nederlandse titel op deze afstand.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal