Limburgs PVV-Kamerlid sprak in heel jaar drie woorden

Print
Limburgs PVV-Kamerlid sprak in heel jaar drie woorden

Gabriëlle Popken. Afbeelding: ANP

Het Limburgse Tweede Kamerlid Gabriëlle Popken (PVV) is de parlementariër die dit jaar het minste de mond heeft open gedaan in debatten: één keer om precies te zijn. En toen sprak ze drie woorden: „Steun voor beide”.

Dat blijkt uit een analyse die NRC heeft gemaakt van de spreektijd van Kamerleden in plenaire debatten en commissievergaderingen. Aan de hand van verslagen en notulen is geturfd hoe vaak iemand het woord nam en hoeveel woorden hij of zij sprak. Met Popken als onbetwiste ‘winnaar’.

Aan plankenkoorts zal het waarschijnlijk niet liggen: uit Popkens cv op de site van de Tweede Kamer blijkt dat ze eerder al zes jaar in de Eerste Kamer zat (2011-2017). Ook richting de pers toont de PVV’er zich overigens zwijgzaam. Tegenover NRC wilde de Geleense niet reageren, een contactverzoek van De Limburger bleef ook onbeantwoord.

Ploumen

Van de dertien Limburgse Kamerleden stond Lilianne Ploumen (PvdA) het vaakst aan de microfoon: in totaal 95 keer. Daarbij sprak ze 114.492 woorden. Twee andere Limburgers scoorden ook meer dan honderdduizend woorden: Frank Wassenberg (PvdD, 102.804, in 74 debatten) en Rens Ramaekers (D66, 102.242, 58 debatten).

Limburgs PVV-Kamerlid sprak in heel jaar drie woorden
Lilianne Ploumen. Foto: ANP

Qua aantallen keren spreken in een debat is de Limburgse lijst vervolgens: Amhaouch (CDA, 53 maal), Öztürk (DENK, 50), Van Helvert (CDA, 44), Graus (PVV, 35), Helder (PVV, 34), Van Dijck (PVV, 20), Hiddema (FvD) en Nijkerken (VVD, beiden 17 maal), Wilders (15 debatten), en dan dus nog Popken met die ene keer (drie woorden).

Landelijk sprak CDA’er Omtzigt de meeste woorden: 167.174 in 79 debatten. Het vaakst aan het woord was SGP’er Bisschop: 112 keer met in totaal 123.488 woorden.