Universiteit Maastricht gaat op 2 januari weer open, ondanks ‘gijzeling’ computersystemen

Print
Universiteit Maastricht gaat op 2 januari weer open, ondanks ‘gijzeling’ computersystemen

Afbeelding: ANP

Maastricht -

De Universiteit Maastricht (UM) opent meteen na Nieuwjaar, op 2 januari, weer de deuren, ongeacht de situatie rond de ‘cyberhack’.

Voor studenten worden speciale hulplijnen geopend waar ze terecht kunnen met hun vragen.

Lees ook: Gijzelsoftware zet universiteit voor het blok

Dat heeft de universiteit zaterdag bekendgemaakt in een update over de computercrisis. De Maastrichtse universiteit is begin deze week getroffen door zogeheten gijzelsoftware, Clop genaamd. Hackers eisen losgeld om de blokkade op te heffen. Talloze computersystemen van de UM zijn uit de lucht, studenten en medewerkers kunnen niet bij hun bestanden en mail.

Oplossing

Voor ‘dringende en belangrijke zaken als onderwijsroosters, tentamens, scripties, aanmeldingen (fixus opleidingen), subsidieaanvragen, onderzoeksprojecten, sollicitaties’ zoekt de universiteit momenteel naarstig naar een oplossing, zo wordt aangekondigd.

De UM meldt dat er veel reacties en tekenen van medeleven zijn binnengekomen, zowel intern als extern. ‘Het tekent de geest en de cultuur van de Universiteit Maastricht dat velen een steentje willen bijdragen aan de oplossing van de problemen’, aldus de uitgebrachte verklaring.