Monument onthuld in Maasbracht ter nagedachtenis aan Gerard Mestrom, die in 1944 werd vermoord

Print
Monument onthuld in Maasbracht ter nagedachtenis aan Gerard Mestrom, die in 1944 werd vermoord

Het monument ter nagedachtenis aan Gerard Mestrom werd zaterdag onthuld in Maasbracht. Afbeelding: Jeroen Kuit

Maasbracht -

Niet ver van de plek waar Maasbrachtenaar Gerard Mestrom in 1944 werd vermoord, is zaterdagmiddag een monument onthuld ter nagedachtenis aan hem.

Op de Kruisweg, ter hoogte van de Neutrale Hoek in Maasbracht, is het monument onthuld dat herinnert aan Gerard Mestrom. Hij werd op 28 december 1944 dood aangetroffen op de Sint Joosterweg, waar hij vermoedelijk was doodgeschoten door een Duitse ordehandhaver.

De Maasbrachter bevolking was in die periode geëvacueerd en slechts enkelen mochten blijven. Tegen overtreders werd hard opgetreden. Mestrom was een van de achterblijvers.

Heemkunde

Het monument is een initiatief van Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden die daarmee invulling wil geven aan het herdenken van de bevrijding van Maasbracht in januari 1945. Vooral Louis Krekelberg en Toon Smeets hebben jarenlang geijverd voor een monument ter nagedachtenis aan Mestrom.

Een vergeten moord die wat hen betreft niet vergeten mocht en mag worden. Mestrom zelf werd in eerste instantie begraven in Pey, maar in 1981 vond hij zijn laatste rustplaats op het Nationale Ereveld in Loenen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen