Toch geen cartoonwedstrijd Wilders: ‘Doel is bereikt’

Print
Toch geen cartoonwedstrijd Wilders: ‘Doel is bereikt’

Afbeelding: ANP

Geert Wilders organiseert toch geen cartoonwedstrijd. Zaterdagavond zei hij dat tegen het ANP, maar zondagmorgen maakte hij er al grappen over. ‘And the Winner of the Cartoon Contest is’, tweette Wilders met daarbij een afbeelding van de profeet Mohammed. Gevolgd door ‘End of contest’ en twee smileys.

De cartoonwedstrijd die de PVV-leider zaterdag uitschreef heeft zijn doel bereikt, zo schrijft hij op Twitter. De wedstrijd werd al snel wereldnieuws, mét vermelding van de reden. En daar was het de politicus allemaal om te doen.

Lees ook: Wilders organiseert alsnog cartoon-wedstrijd over Mohammed

‘Binnen 4 uur was de aankondiging vd contest via ANP, Reuters en andere persbureaus wereldnieuws. Mét vermelding vd de reden: fatwa’s blijven onbestraft en de vrijheid van meningsuiting wordt niet verdedigd. De lafheid exposed. Mission accomplished. Einde contest‘, zo schrijft de politieke leider op het sociale medium.

Zaterdag riep Wilders zijn volgers op om cartoons in te sturen over de profeet Mohammed. Reden was volgens de politicus dat de Pakistaanse regering de prediker Khadim Hussain Rizvi ‘weigert te arresteren’. Rizvi dreigde op Twitter Wilders te onthoofden.

,,De Nederlandse regering bijt evenmin door om ze daartoe te dwingen dus om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. Om een duidelijk signaal af te geven, doen we de contest alsnog”, zei de politicus gisteren. Wilders reageerde zondag niet op vragen.

Gevaar

In augustus vorig jaar blies Wilders het initiatief voor een cartoonwedstrijd af, omdat hij er ook anderen mee in gevaar zou brengen, ,,Ik ben mijn vrijheid al kwijt en zal die waarschijnlijk nooit meer terugkrijgen. Dat is onverkropbaar, maar ik zal mijn missie en strijd tegen de islam daar nooit om staken en voor geen dreigement buigen”, zei Wilders toen. ,,Maar het gaat niet alleen om mij. Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij maar heel Nederland als doelwit zien en meer van de dood en terreur houden dan van het leven. Veiligheid van mensen gaat voor alles.”

Lees ook: ‘Elke tekenaar kiest zelf hoever hij of zij wil gaan in het provoceren of belachelijk maken’

In reactie op het plan van Wilders gingen boze inwoners van Pakistan massaal de straat op om te protesteren tegen de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed.

Omstreden

De cartoonwedstrijd is niet onomstreden. De Pakistaan Junaid I. werd vorige maand veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij naar Nederland was gekomen en van plan was Wilders te vermoorden vanwege de cartoonwedstrijd. Hij reisde vanuit Parijs af naar Amsterdam en bezocht het parlementsgebouw in Den Haag.

Ook Jawed S., de man die op het Centraal Station in Amsterdam twee mensen levensgevaarlijk verwondde, noemde de cartoonwedstrijd als motief voor zijn daad. Hij werd veroordeeld tot 26 jaar en 8 maanden cel.

Lees ook: Bedreiger Geert Wilders moet tien jaar de cel in

Veiligheid

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat in een reactie op de cartoonwedstrijd weten dat ‘het niet aan de NCTV is om hier iets van te vinden. Politici moeten hun werk kunnen doen en zoals altijd zorgt de NCTV er voor dat dat in een veilige omgeving kan gebeuren.’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee