Drones gebruikt om drugs over gevangenismuur te smokkelen

Print
Drones gebruikt om drugs over gevangenismuur te smokkelen

Afbeelding: EPA

Bij de penitentiaire inrichting (PI) in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn hebben agenten vrijdagavond drones onderschept waarmee pakketjes met drugs over de muur van de gevangenis werden gesmokkeld. Een 28-jarige Rotterdammer is aangehouden, maar de politie is op zoek naar nog twee andere verdachten.

Medewerkers van de gevangenis waarschuwden de politie rond 21.40 uur dat vanaf de Eikenlaan enkele personen vanuit een geparkeerde auto probeerden om met een drone een pakketje over de muur van de gevangenis te krijgen.

Agenten troffen op de Eikenlaan het betreffende voertuig verlaten aan. In de auto vonden zij een geactiveerde controller van een drone en lag ook nog een ongebruikte, verpakte drone.

Op de binnenplaats van de penitentiaire inrichting lag een drone waaraan een pakketje was bevestigd. Een tweede pakketje was beland in de omheining van de gevangenis. Uit onderzoek bleek later dat in de twee pakketjes hard- en softdrugs zat. Zowel de auto, de drones als de drugs zijn in beslag genomen.

Andere agenten hielden in de omgeving een 28-jarige Rotterdammer aan die vermoedelijk hierbij was betrokken. De politie is nog op zoek naar twee andere verdachten. De penitentiaire inrichting onderzoekt voor wie de pakketjes waren bedoeld.

Smokkelnet

Dit soort gevallen staan niet op zichzelf. Zo is zaterdag bekend geworden dat de PI als eerste gevangenis een zogenoemd smokkelnet over het luchtruim krijgt gespannen. Zo moet dit soort smokkelpraktijken in het vervolg tegen worden gehouden.

Sinds 1 november is het strafbaar om verboden middelen de gevangenis in te smokkelen. Dit geldt voor bezoekers, leveranciers, maar ook voor mensen die hiervoor een drone gebruiken. Mensen die proberen verboden spullen binnen te smokkelen riskeren een celstraf van maximaal zes maanden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu