Video: Urker vissers redden 21 vluchtelingen, onder wie een baby

Print

Urker vissers redden migranten op Het Kanaal. Video: AD

Urker vissers hebben op Het Kanaal bij Frankrijk 21 vluchtelingen gered. Onder hen een baby en een peuter. De migranten probeerden zondagavond met een klein bootje van Frankrijk naar Engeland te komen, maar raakten in de buurt van Duinkerke in de problemen gekomen.

De Franse kustwacht kreeg een melding dat het vissersbootje in de problemen was geraakt. Omdat de kotter Z-182 ‘Hennie’ dicht in de buurt was, werd de Urker bemanning door de Franse kustwacht gevraagd uit te kijken naar het bootje.

Het was 22.30 uur toen de Urker kotter de 21 vluchtelingen vond. Een heel avontuur voor de vijf bemanningsleden. ,,We zouden naar Oostende varen toen wij een melding kregen dat er een bootje met vluchtelingen in nood was. Wij waren het dichtstbij. We zijn naar de positie gevaren en na een tijdje zoeken vonden we ze. Er stond al 30 centimeter water in het krakkemikkige bootje. Het had niet nog een uur langer moeten duren’’, vertelt bemanningslid Klaas-Andries Kramer.

Video: Urker vissers redden 21 vluchtelingen, onder wie een baby
De kustwacht kwam de vluchtelingen ophalen. Foto: Dub Nentjes

Eten en kleding

De Urkers haalden de vluchtelingen aan boord en gaven ze koffie, wat eten en droge kleding. ,,Het waren een baby, een peuter en een moeder en voor de rest allemaal mannen. Een paar van hen waren zeiknat. Na 20 minuten ongeveer kwam er een grote boot van de kustwacht die hen heeft meegenomen.’’ De licht onderkoelde vluchtelingen werden overhandigd aan de kustwacht. De vluchtelingen werden vervolgens naar de haven van Duinkerke gebracht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen