Dertig gevangenisbewaarders in opleiding in VS ontslagen om nazi-groet

Print
Dertig gevangenisbewaarders in opleiding in VS ontslagen om nazi-groet

De gewraakte foto van de gevangenisbewaarders in opleiding. Afbeelding: AFP

Dertig gevangenisbewaarders in opleiding zijn in de Amerikaanse staat West-Virginia ontslagen vanwege een foto waarop ze de Hitler-groet brengen.

Dat heeft de gouverneur van de staat Jim Justice bekendgemaakt. Het zou gaan om een grap over hun instructeur, Karrie Byrd. Ze riepen haar naam, ‘Hail Byrd’, in plaats van die van Adolf Hitler. ,,Ik zal dit soort gedrag nooit accepteren, in welke overheidsorganisatie onder mijn hoede dan ook’’, reageerde gouverneur Justice op het voorval.

De opleider zelf zag weinig kwaad in het gebeuren. ,,Er staan mensen van verschillende afkomst en met verschillende huidskleuren op de foto en ze doen allemaal hetzelfde’’, zou ze tegen een medewerker van de gevangenis hebben gezegd. ,,Ze doen dat omdat ik keihard ben, net als Hitler.’’

Uit onderzoek is gebleken dat de actie van de studenten in de tweede week van hun opleiding begon en veelal voortkwam uit onwetendheid. Sommigen waren wel op de hoogte van de historische implicaties, maar voelden mentale druk om mee te doen.

Alle studenten zijn ontslagen, evenals vier opleiders onder wie instructeur Byrd zelf.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →