Liftbrand Arnhem mogelijk veroorzaakt door vuurwerk: vader en zoontje (4) overleden

© AD/Melvin/Persbureau Heitink

Een vader en zijn zoontje van vier zijn dinsdag- op woensdagnacht omgekomen bij een brand in een flatgebouw aan het Gelderseplein in Arnhem. Zij zaten samen met de moeder en het zusje van het jongetje vast in de lift van het flatgebouw, doordat de stroom uitviel in het gebouw. Door de rookontwikkeling in de liftschacht zijn ze in ademnood gekomen. Het viertal kon bevrijd worden, maar de man en het jongetje (4) overleden enkele uren later.

Hai Voeten

De entree van het gebouw is door de brand verwoest. De fatale brand is mogelijk veroorzaakt door vuurwerk dat in de hal van het gebouw kan zijn afgestoken. Dat meldt de politie, die de oorzaak van de brand onderzoekt. Van de vier slachtoffers, een gezin met twee kinderen, zijn de 39-jarige vader en het zoontje overleden, meldt de politie woensdagochtend. Het gaat om een jongetje van vier. De 36-jarige moeder en een 8-jarig dochtertje raakten gewond.

,,Brandweer, ambulancepersoneel en politie hebben er alles aan gedaan om ze in leven te houden’’, zo verklaarde de woordvoerder van de brandweer iets voor 02.30 uur op nieuwjaarsdag. Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch is geschokt. ,,Wat vannacht in deze flat aan het Gelderseplein is gebeurd, is een groot drama dat onvoorstelbaar diep ingrijpt in de levens van de betrokkenen. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, de nabestaanden en al hun naasten”, twittert hij. De burgemeester leeft intens met hen mee, schrijft hij verder. ,,Mijn gedachten gaan ook uit naar hulpverleners die hebben getracht levens te redden.”

Evacuatie

Het evacueren van de andere flatwoningen verliep moeizaam. Met een hoogwerker ging de brandweer aan de buitenzijde van de flat omhoog. Met lampen werd gecontroleerd of woningen vol rook stonden. Als dat het geval was werd aangebeld of -geklopt. Als er niet werd opengedaan brak de brandweer de deur open om zeker te weten of er geen slachtoffers meer in de woning waren. Verschillende bewoners werden met de hoogwerker uit de flat gehaald.

De brandweer vreesde aanvankelijk voor meer slachtoffers, maar vond geen andere gewonden in de flat. Door de brand zijn het trappenhuis en de lift van de flat zwaar beschadigd, maar de bewoners kunnen hun huizen waarschijnlijk wel bereiken.