Hier en daar wat irritatie, maar vooral applaus voor Claudia de Breij

Print
Hier en daar wat irritatie, maar vooral applaus voor Claudia de Breij

Afbeelding: ANP Kippa

Op sociale media regent het complimenten voor de tweede oudejaarsshow van cabaretière Claudia de Breij. ‘Beste oudejaarsconference in jaren’, klinkt het. En: ‘weergaloos’ en ‘meer dan top’.

Vooral De Breij’s ode aan de democratie (voluit: de ‘democratie is een regering van de meerderheid die rekening houdt met de noden en wensen van de minderheid, met een onafhankelijke rechtsstaat en een vrije pers’) is bij velen lekker gevallen. ‘Voordragen voor een standbeeld’, suggereert Najla van Veen op Twitter zelfs.

Ook mooi volgens anderen: De Breij’s eerbetoon aan ‘mensen die voorop durven te lopen’ om veranderingen op gang te brengen zoals Aletta Jacobs, die zo’n 100 jaar geleden wedijverde voor het vrouwenkiesrecht. Marjolein van de Gender: ‘Het stuk over het vrouwenkiesrecht en vrouwen in de geschiedenis is zó goed. Claudia de Breij is een heldin.’ En AD-columniste Nynke de Jong noemt het zelfs ‘eenzame klasse’. ,,Zo scherp, zo grappig, zo muzikaal, zo slim.‘’

Linkse troep

Maar er zijn ook mensen die zich net zo aan De Breij op NPO 1 hebben geërgerd als aan de (eerder op de avond) al gekraakte oudejaarsshow van Martijn de Koning op RTL4. Zo noemt René Kemp het ‘100 procent voorspelbare linkse troep met nul humor’. En Lieke Muller vraagt zich af of ze de enige is die de show ‘echt he-le-maal niks vind?’ Ene Sjors Nagtegaal heeft zelfs liever dat De Breij er helemaal mee kapt: ,,Ik wil dit liever niet zeggen maar Claudia: stop gewoon met je carrière. Je bent echt niet grappig.’’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen