Week 17 van de Limburgse bevrijding: Verzetshelden komen om in concentratiekampen

Concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn © Getty Images

In de week van 3 tot en met 9 januari 1945 komen in verschillende concentratiekampen in Duitsland twee Limburgse verzetshelden om. In Limburg regent het opnieuw granaten, maar de geallieerden winnen opnieuw geen terrein.

onze verslaggevers

Er werden deze week geen dorpen bevrijd

Geheime kelder voor piloten en onderduikers

BEESEL - De familie Ickenroth-Bongaarts uit Linne moet in het nog bezette Beesel schuilen voor granaten. In de kelder staat een fiets op een standaard waar om beurten op wordt getrapt. De dynamo’s op de fiets leveren elektriciteit in de kelder. Er lopen draadjes naar een onbekende plek, zien de kinderen. Na de oorlog horen die dat achter een kast nóg een kelder is waar onderduikers en gestrande piloten verblijven.

Bij Wanssum steken de Duitsers de Maas over

WANSSUM – Op 1 januari zijn de Duitsers de Maas overgestoken en vormen een bruggenhoofd in Wanssum. De bevolking van het dorp is geëvacueerd en tien jongemannen zijn achtergebleven om voor het vee te zorgen. De tien staan doodsangsten uit. In Venray breekt paniek uit. De Britten bombarderen op 6 januari het bosje bij Tax aan de Wellseweg plat waar de Duitsers zich hebben verschanst. De meeste Duitsers komen om. Op 8 januari nemen de Britten Wanssum weer in.

Lees ook: Keuze NSB-vader blijft gezin uit Ysselsteyn altijd achtervolgen

© oorlogsgravenstichting

Zoon van gouverneur sterft in Neuengamme

MAASTRICHT/HAMBURG – In concentratiekamp Neuengamme komt Jos van Hövell van Wezeveld en Westerflier door uitputting om het leven. De in Maastricht geboren baron is een van de leiders van het Nijmeegs studentenverzet. Hij is onder meer betrokken bij sabotage-acties. De zoon van Eduard van Hövell tot Westerflier, gouverneur van Limburg (1918-1936) is 25 jaar oud. Hij krijgt postuum het verzetskruis toegekend.

Venlose verzetsman laat leven in Sachsenhausen

VENLO /BERLIJN – Harry Holla is mede-eigenaar van een lak- en spuitinrichting in Venlo. Hij werkt voor het verzet, als duikhoofd in het rayon Venlo van de LO. Op 29 februari 1944 wordt Holla opgepakt. Via het Huis van Bewaring in Maastricht gaat de Venlonaar naar Amersfoort en concentratiekamp Oranienburg Sachsenhausen bij Berlijn. Volgens het Totenbuch van dit kamp sterft Holla daar op 7 januari 1945. Hij is 42 jaar oud. Tot 50.000 gevangen sterven in Sachsenhausen door ziekte, experimenten, uithongering, uitputting, marteling en executie

Luister ook naar de vijfde podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Paul Dückers uit Blerick. Samen met zijn ouders, broers en zussen was hij maanden geëvacueerd. Blerick was weliswaar bevrijd, maar de strijd om het naastgelegen Venlo ging in alle hevigheid door. Luister hier de andere podcasts in deze serie.