Twee tieners opgepakt voor afsteken vuurwerk in flat Arnhem, waarbij vader en zoon (4) omkwamen

De politie heeft twee jongens van 12 en 13 jaar opgepakt naar aanleiding van de dodelijke brand in een flat in Arnhem. Ze worden verdacht van het afsteken van vuurwerk en brandstichting met dodelijke afloop, meldt een politiewoordvoerder.

Hai Voeten

Bij de brand kwamen in een lift een vader 39-jarige vader en zijn zoontje van vier om het leven. De 36-jarige moeder en een 8-jarig dochtertje raakten gewond en liggen nog in het ziekenhuis. Het gezin uit Arnhem was op bezoek in de flat toen de brand uitbrak en heeft zich waarschijnlijk met de lift in veiligheid willen brengen. Een groot deel van de flat van negen verdiepingen stond vol rook. De lift is waarschijnlijk tot stilstand gekomen doordat de stroom uitviel in het gebouw.

De politie meldde eerder woensdagochtend dat in de portiek sporen waren aangetroffen die erop wijzen dat vuurwerk in de hal was afgestoken. Ook werden camerabeelden bekeken om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de brand.

Woest

Eric Angenent, de directeur van woningcorporatie Vivare, is verdrietig en woest. ,,Het maakt me pislink als er daadwerkelijk vuurwerk in de portiek is afgestoken”, zegt hij tegen RTL Nieuws. ,,Het moet nu maar eens afgelopen zijn met consumentenvuurwerk.” In de brief aan de bewoners heeft de Vivare-directeur laten weten zich goed te kunnen voorstellen ze geschrokken zijn en vragen hebben. De woningbouwvereniging organiseert binnenkort samen met de gemeente en de politie een bijeenkomst.

Lees ook: Liftbrand Arnhem mogelijk veroorzaakt door vuurwerk: vader en zoontje (4) overleden

Burgemeester Ahmed Marcouch reageerde geschokt op het liftdrama en leeft mee met de slachtoffers, zo schrijft hij op Twitter. Hij noemt de brand ‘een groot drama dat onvoorstelbaar diep ingrijpt in de levens van de betrokkenen. Ik leef intens met hen mee. Mijn gedachten gaan ook uit naar hulpverleners die hebben getracht levens te redden.’

Evacuatie

Het evacueren van de andere flatwoningen verliep moeizaam. Met een hoogwerker ging de brandweer aan de buitenzijde van de flat omhoog. Met lampen werd gecontroleerd of woningen vol rook stonden. Als dat het geval was werd aangebeld of -geklopt. Als er niet werd opengedaan brak de brandweer de deur open om zeker te weten of er geen slachtoffers meer in de woning waren. Verschillende bewoners werden met de hoogwerker uit de flat gehaald.

De brandweer vreesde aanvankelijk voor meer slachtoffers, maar vond geen andere gewonden in de flat. De bewoners die uit hun flat moesten, konden zich nergens anders dan buiten ophouden. Sommigen liepen in de koude nacht in hun T-shirt op blote voeten rond.

Een van de medebewoners is nog in shock over wat er vannacht gebeurd is en wil alleen zonder zijn naam iets kwijt. ,,Het brandalarm ging af. Even daarvoor had ik vuurwerk gehoord, dus ik dacht dat het daardoor kwam en wel meeviel. Maar toen ik naar buiten ging stond de hal vol met rook”, aldus deze getuige. De man raakte naar eigen zeggen volledig gedesoriënteerd door de duisternis en de rook. Uiteindelijk werd hij met een hoogwerker uit appartementencomplex Geldersepoort gehaald.