Veel jonge kinderen opgepakt tijdens jaarwisseling, vakbond bezorgd: ‘Wat drijft hen?’

© Getty Images/iStockphoto

De politievakbond ACP maakt zich zorgen over het grote aantal minderjarigen dat tijdens de jaarwisseling is aangehouden. Zo werden in Utrecht 23 minderjarigen opgepakt.

Redactie

,,Het is een forse groep jonge kinderen dat is aangehouden. Er zitten er veel onder de 16 jaar bij. Dat is zorgwekkend”, aldus voorzitter Gerrit van de Kamp. ,,Met zo’n nieuwe groep is de kans groot dat het nog jarenlang zo door kan gaan. Ik ben daarom erg benieuwd waarom dit soort jongeren zich zo laat gaan. Waar worden ze door gedreven?”

Escalaties

De politie heeft er in de voorbereiding juist alles aangedaan om escalaties te voorkomen. Maar het aantal incidenten tegen politieagenten is deze jaarwisseling toch weer toegenomen. ,,Alle voorbereidingen en inspanningen ten spijt zijn we nog niet veel opgeschoten. Op sommige plekken is waarschijnlijk wel erger voorkomen. Maar we hebben het geweld tegen hulpverleners niet kunnen terugdringen. Eén avond in het jaar wordt deze manier wel een enorme maatschappelijke kostenpost, want naast alle inzet op de dag zelf, zijn we ook weken van tevoren al bezig door bijvoorbeeld mensen op te pakken die nog een celstraf moeten uitzitten.”

De ACP pleit opnieuw voor het verbod op het knalvuurwerk. „Je voorkomt hiermee niet alles. Het vuurwerk afsteken en los gaan tijdens oud en nieuw is een soort gewoonte geworden. Daar kun je niet zomaar mee ophouden. Je hebt daar een lange adem voor nodig.”