Belgische brandweer vreest ‘Nederlandse toestanden’

Print
Belgische brandweer vreest ‘Nederlandse toestanden’

De Brusselse brandweer had het druk met autobranden. Afbeelding: EPA

Belgische burgemeesters en hulpverleners zijn geschrokken van het vele geweld tijdens de jaarwisseling in de grote steden. ,,Het zijn nog geen Nederlandse toestanden, maar we mogen dit niét dulden”, aldus een brandweercommandant.

De Brusselse brandweer kwam 110 keer in actie, die van Antwerpen 45 keer. In Brussel en Antwerpen werden in totaal zo’n 250 arrestaties verricht wegens rellen, ordeverstoring en brandstichting. Twee keer moest de politie zelfs waterkanonnen inzetten om de boel in de hand te houden. Ook in Luik was het raak.

Het aantal agenten dat in Brussel op de been was, was al uit voorzorg verdubbeld na de rellen van vorig jaar in Molenbeek. ,,We zien het escaleren en verergeren. Het zijn nog geen Nederlandse toestanden, maar het is een duidelijk negatieve ontwikkeling. We moeten ons de vraag durven te stellen of we dit als maatschappij eigenlijk willen dulden. Dit lijkt misschien het nieuwe normaal, maar we mogen dit niet accepteren” aldus de Antwerps brandweercommandant Bert Brugghemans in Het Nieuwsblad.

Vandalen

Een aantal burgemeesters van grote Vlaamse steden weigert de vele gewelddadige incidenten als ‘het nieuwe normaal’ te beschouwen. ,,De vandalen die het feest van oud naar nieuw zo ontsieren moeten kordaat en streng worden gestraft. Er zijn geen excuses voor zulk crimineel gedrag”, vindt bijvoorbeeld de Mechelse burgemeester Bart Somers.

Volgens een woordvoerder van de politievakbond NSPV is er de laatste vijf jaar een duidelijke trend in België van meer geweld tijdens de jaarwisseling.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →