Den Haag

85 procent oud-studenten die leenden onder het voormalige ‘stufi-stelsel’ betaalt schuld terug

Print
85 procent oud-studenten die leenden onder het voormalige ‘stufi-stelsel’ betaalt schuld terug

Afbeelding: Getty Images

Oud-studenten die van 1986 tot 2015 studiefinanciering volgens het oude stelsel ontvingen, betalen bijna allemaal hun schulden netjes op tijd af. Globaal gerekend komt 85 procent bijtijds over de brug.

Dat zegt een woordvoerster van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In 2015 ging het om een bedrag van 765 miljoen dat werd voldaan, in 2018 om ruim 846 miljoen.

In 2015 werd 14,7 miljoen kwijtgescholden, in 2018 was dat 23,2 miljoen euro. Kwijtschelden van de schulden van iemand die echt niet kan betalen, begint overigens pas vijftien jaar nadat er met afbetalen moet zijn begonnen.

Over de afbetaling van de leningen via het huidige leenstelsel kan nog geen duidelijkheid worden gegeven, daarvoor is het volgens DUO nog veel te vroeg. Voorzitter Alex Tess Rutten van de studentenbond LSVB zei bij BNR dat het nieuwe systeem „echt niet houdbaar” is. De schulden zijn „enorm aan het stijgen, onduidelijk is hoeveel precies, maar het wordt alleen maar meer”.

Er is een duidelijke roep om de oude stufi opnieuw in te voeren, ook in de politiek. „Wij waren best blij met dat oude systeem, dat je een bijdrage krijgt van de overheid om te studeren, wat ervoor zorgt dat de schuld een beetje een beetje overzichtelijk blijft”, aldus Rutten.

Genoemde bijdrage was de vroegere basisbeurs die gratis werd verstrekt, waarnaast nog diverse leningen konden worden afgesloten die in vijftien jaar moeten zijn afbetaald. In het leenstelsel moeten studenten veel meer lenen, maar hebben ze 35 jaar de tijd om af te betalen.