Verzekeraars: Schade jaarwisseling minstens 15 miljoen, meer dan vorig jaar

Print
Verzekeraars: Schade jaarwisseling minstens 15 miljoen, meer dan vorig jaar

In het Noord-Hollandse Bovenkarspel ging een molen uit 1848 in vlammen op. Afbeelding: Inter Visual Studio/AD

De particuliere schade aan auto’s en woningen die rond de jaarwisseling is aangericht is 15 miljoen euro. Dat blijkt uit de eerste berekeningen van het Verbond van Verzekeraars. Dat is flink meer dan de 12,9 miljoen van vorig jaar.

Het bedrag zal naar verwachting nog verder oplopen door branden bij zakelijke opstal. Daarvan is de schade-omvang op dit moment nog niet bekend.

Schatting

De voorgaande 16 jaar voor deze jaarwisseling claimde de Nederlanders gemiddeld zo’n 14 miljoen euro aan schade. Meestal komt het bedrag uit tussen de 10 en 15 miljoen euro, met enkele negatieve en positieve uitschieters: zo was de schade van de jaarwisseling 2017/2018 ‘slechts’ 8,2 miljoen ( de laagste van de laatste 16 jaar) terwijl de schade een jaar daarvoor (2016/2017) liefst 19, 5 miljoen was, een van de hoogste.

Lees ook: Moeder en dochter liftdrama Arnhem buiten levensgevaar

Zoals altijd aan het begin van het jaar gaat het nog om een schatting en is veel onduidelijk. Zo moet de schade aan de woningen bij de flatbrand in Arnhem nog goed geïnventariseerd worden en ging in Bovenkarspel een historische molen, waarschijnlijk door vuurwerk, helemaal in vlammen op. In hoeverre de verzekering daarvoor opdraait is nog niet duidelijk. ,,We weten bijvoorbeeld nog niet eens of en hoe die molen verzekerd is,” zegt een woordvoerder van het Verbond.

Mist

De meeste schade werd de afgelopen zestien jaar geclaimd over de jaarwisseling van 2007/2008: 24,3 miljoen. Op veel plekken in het land verliep de jaarwisseling toen zeer onrustig met tal van rellen. Dat verraste toen ook het Verbond van Verzekeraar die in hun eerste schatting op 2 januari 2008 spraken van 11 miljoen euro. Meestal overigens, komen de eerste schattingen van het Verbond uiteindelijk aardig overeen met de definitieve cijfers. Bovendien ging de overgang van 2007 naar 2008, net als nu, gepaard met veel mist waardoor het bedrag mede hoog opliep door auto-ongelukken.

De schatting beperkt zich tot verzekerde schade die onder de dekking valt van particuliere opstal-, inboedel- en autoverzekeringen. Schade aan huizen en auto’s vormt overigens maar een beperkt deel van de nieuwjaarsschade. Zo lopen de medische kosten ook in de papieren en is de schadepost voor bedrijven, scholen en kinderdagverblijven nog niet bekend.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →