Amsterdam

Verhuurders winkelpanden failliet Hudson’s Bay moeten vanaf februari vrezen voor hun huurpenningen

Print
Verhuurders winkelpanden failliet Hudson’s Bay moeten vanaf februari vrezen voor hun huurpenningen

De inmiddels gesloten vestiging van Hudson’s Bay in Maastricht. Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht / Itteren -

Voor verhuurders van winkelpanden van Hudson’s Bay is het nog maar de vraag of zij de huur over februari overgemaakt krijgen. Volgens curatoren Stephan van de Kant en Ernst-Paul Pandelitschka van het inmiddels failliete bedrijf is de kans aanwezig dat de verhuurders zich al volgende maand moeten wenden tot de huurgaranties die zijn afgegeven door het Canadese moederbedrijf.

De huur voor januari is al volledig betaald, maar in februari komt Hudson’s Bay Nederland mogelijk geld tekort, aldus de bewindvoerders tegen het ANP. Daarnaast gelden de lopende huurcontracten vanaf maart niet meer. De eigenaren van de panden kunnen de onbetaalde huur claimen in Canada.

Het moederbedrijf van Hudson’s Bay heeft nog voor honderden miljoenen euro’s aan gegarandeerde huurverplichtingen uitstaan. Volgens de curatoren verliepen de gesprekken met de pandbezitters overigens „op een constructieve wijze en in goede sfeer”.

Het gaat in totaal om tien verhuurders die veertien filialen van Hudson’s Bay in handen hebben, aldus de curatoren. Het zijn zowel Nederlandse als buitenlandse partijen. Eerder werd bekend dat Hudson’s Bay voor één vestiging in Utrecht de huurverplichting had afgekocht voor 2,9 miljoen euro.

De Canadese warenhuisketen wilde enkele jaren geleden de plek van het failliete V&D in het Nederlandse winkellandschap innemen, maar dat mislukte. De winkels van Hudson’s Bay kampten met lage bezoekersaantallen. Op 31 december sprak de rechtbank in Amsterdam het faillissement van Hudson’s Bay Nederland uit. Per 1 januari sloten alle vestigingen van de winkelketen in ons land hun deuren.