Nieuwe Kamerleden voor 50Plus moeten binnenkort eerst langs bij de psycholoog

Partijvoorzitter Geert Dales van 50Plus. © ANP

Wie Kamerlid namens 50Plus wil worden, krijgt bij de selectie te maken met een zielenknijper. Ook moeten gegadigden contractueel vastleggen dat ze geen zetelrover zullen worden.

Edwin van der Aa

Wie Kamerlid namens 50Plus wil worden, krijgt bij de selectie te maken met een zielenknijper. Ook moeten gegadigden contractueel vastleggen dat ze geen zetelrover zullen worden. Een psycholoog zal tijdens de selectieprocedure richting de landelijke verkiezingen mede beoordelen of kandidaten voldoende teamgeest, sociale vaardigheden en bereidheid tot zelfreflectie tonen, blijkt uit nieuwe partijstukken. Kortom: iemand moet een hoge emotionele intelligentie (EQ) bezitten.

‘Goed begrip’

Verder staat in de selectiecriteria van de seniorenpartij, die binnenkort naar buiten komen, dat een ervaren oud-Tweede Kamerlid (niet van 50Plus) gaat checken of gegadigden ‘goed begrip hebben van wat het betekent om Kamerlid te zijn’.

Partijvoorzitter Geert Dales laat weten: „Empathisch vermogen, luistervaardigheid en het talent om draagvlak te scheppen, zijn in de politiek veel belangrijker dan verbale begaafdheid of een hoog IQ. Opportunisten en egotrippers willen we niet.” Daarom wil de partijtop ook dat aankomende Kamerleden een zogeheten anti-zetelroofbeding tekenen. Dit is een contract waarin staat dat iemand zijn zetel zal teruggeven aan 50Plus als diegene zich in de toekomst niet meer kan vinden in de koers van de partij of de fractie.

Overigens zal zo’n anti-zetelroof­beding nooit standhouden bij de rechter, beseft Geert Dales maar al te goed. Daar zou een Grondwetswijziging voor nodig zijn.