Iran: Aanval ‘schurkenstaat’ VS gaat consequenties hebben

Mohammad Javad Zarif. © Reuters

De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken heeft de luchtaanval in Irak, waarbij de hoge Iraanse militair generaal Qassem Soleimani is omgekomen, scherp veroordeeld. Hij beschouwt de aanval als een gevaarlijke escalatie en waarschuwt de Verenigde Staten dat die consequenties gaat hebben.

Redactie

„Deze Amerikaanse daad van internationaal terrorisme en het vermoorden van generaal Soleimani is extreem gevaarlijk en een onverstandige escalatie”, schreef de minister op Twitter. „De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor alle gevolgen van hun schurkenstaten-terrorisme.”

Lees ook: VS doden hoge Iraanse generaal bij aanval op vliegveld Bagdad

De Verenigde Staten voerden een drone-aanval uit op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad waarbij minstens acht doden vielen. Naast Soleimani kwam ook de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis om.

Verzet

Het verzet tegen de VS en Israël wordt alleen maar groter door de aanval op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat heeft de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, vandaag gezegd. „Alle vijanden moeten weten dat de jihad van verzet door zal gaan met dubbele motivatie en dat een definitieve overwinning wacht voor de strijders van de heilige oorlog”, aldus Khamenei in een verklaring op de Iraanse televisie.

President

De Iraanse president Hassan Rohani sloot zich bij de woorden van de geestelijk leider aan. „Het martelaarschap van Soleimani maakt Iran nog meer vastbesloten als het gaat om verzet tegen de expansie van de VS en het verdedigen van onze islamitische waarden. Iran, met andere landen in de regio die vrede willen, zal wraak nemen”, aldus de president op televisie.

Het Pentagon heeft laten weten dat president Donald Trump opdracht heeft gegeven voor de aanval.