Olieprijzen stijgen en run op goud en zilver door spanningen Midden-Oosten

© Koen Suyk

De olieprijzen stijgen in rap tempo door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

ANP

Mogelijk gaan oliemaatschappijen dit ook doorberekenen aan de klant en zijn automobilisten binnenkort meer geld kwijt aan de pomp.

De Verenigde Staten voerden een droneaanval uit op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad waarbij onder anderen de vooraanstaande Iraanse militair generaal Qassem Soleimani is omgekomen. Iran heeft al aangekondigd de aanval te willen vergelden. Kenners zeggen dat olietankers met Amerikaanse olie aan boord nu een mogelijk doelwit zijn.

Amerikaanse olie was vrijdag in de loop van de morgen ongeveer 3,5 procent duurder: 63,35 dollar per vat. Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee, ging eveneens 3,5 procent in prijs omhoog en werd verhandeld voor 68,59 dollar per vat.

Stijgende olieprijzen zijn ook slecht nieuws voor onder meer luchtvaartmaatschappijen. Sowieso zijn die doorgaans gevoelig voor geopolitieke spanningen. Dit was vrijdag duidelijk te merken op de beurzen in Europa. Luchtvaartondernemingen als Air France-KLM, Lufthansa, easyJet, en British Airways moeder IAG verloren stuk voor stuk aan beurswaarde.

De oplopende spanningen zijn ook duidelijk merkbaar op de financiële markten. Beleggers nemen hun toevlucht tot relatief veilige investeringen als goud en zilver.

De goudprijs steeg vrijdag naar zijn hoogste punt in vier maanden tijd. Zilver werd 1,3 procent duurder en ook de Japanse yen, die doorgaans als veilige haven wordt beschouwd, was in trek.