‘Tien handen verwoest door ongelukken met vuurwerk’

Print
‘Tien handen verwoest door ongelukken met vuurwerk’

Afbeelding: ANP

Plastisch chirurgen hebben vanaf medio december van tien handen drie of meer vingers moeten amputeren als gevolg van ongelukken met vuurwerk. Dat aantal heeft Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) nu geteld.

In totaal behandelden de chirurgen vijftig mensen wegens divers ernstig letsel door vuurwerk. Kleine verwondingen werden niet meegerekend.

Van de vijftig ernstige letsels is 60 procent het gevolg van een ongeluk met illegaal vuurwerk, aldus een woordvoerder. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar waarschuwt speciaal voor illegaal vuurwerk als de Cobra 6: „Het letsel is vergelijkbaar met ernstige oorlogswonden.”

Diverse minderjarigen liepen ernstige verwondingen op, onder wie een kind van drie.

Van de Kar: „Als het aan de NVPC ligt, verbiedt de overheid het consumentenvuurwerk en wordt alles uit de kast gehaald voor de aanpak van illegaal vuurwerk. De ernst van de letsels voor de individuele patiënt, maar ook de maatschappelijke gevolgen, wegen zwaarder dan de wens van sommige particulieren om zelf vuurwerk te mogen blijven afsteken.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen