Maastrichtse bedrijven krijgen waarschuwingsbrief van verzender bombrieven
ABN Amro-filiaal aan Avenue Ceramique. — © Mijnstreeknieuws
De bombrievenaffaire heeft nu ook Maastricht bereikt. Twee bedrijven kregen vrijdag een waarschuwingsbrief van de verzenders van brieven met explosieven.
Het ABN Amro-filiaal aan Avenue Ceramique ontving vrijdag een waarschuwingsbrief. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie onderzocht de brief ’s middags, maar trof geen explosief aan. „Maar de afzender is waarschijnlijk wel dezelfde als in de andere gevallen”, zegt de Amsterdamse politie die de opsporing coördineert.
Brandschade
De brief die donderdag werd bezorgd bij een incassobureau in Rotterdam, was eigenlijk bestemd voor een ander Maastrichts bedrijf. De politie wil niet zeggen aan welk bedrijf of welke organisatie de brief gericht was. Het postsorteercentrum in Den Bosch zag een brief met brandschade, pikte die eruit en stuurde hem terug naar het adres dat de dader erop had gezet. Dat was het Centraal Invorderings Bureau (CIB) in Rotterdam.
Onder de verbrande brief bleek bij nader onderzoek nog een deel van een andere envelop te zitten. In beide verbrande enveloppen zaten geen explosieven. Het is niet duidelijk of ze erin gezeten hebben.
Opmerkelijk is dat alle bedrijven die een bombrief hebben ontvangen later ook een waarschuwingsbrief kregen, behalve een van de Maastrichtse bedrijven. Het ABN Amro-filiaal aan Avenue Ceramique kreeg namelijk een waarschuwingsbrief zonder dat er een bombrief aan was voorafgegaan. „Dat aspect nemen we natuurlijk mee in het onderzoek”, laat de Amsterdamse politie weten.
De politie zegt de naam van het andere Maastrichtse bedrijf niet bekend te willen maken. „Daar is de eerste brief niet aangekomen, in de andere gevallen wel. Die bedrijven sloegen alarm, waardoor hun naam in de openbaarheid kwam.”
Lees ook: Politie waarschuwt: zo ziet de bombrief eruit
In totaal zijn nu zeven bombrieven aangetroffen, die waren gericht aan twee hotels (waaronder het Okura) en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht, een tankstation in Rotterdam en naar nu blijkt een adres in Maastricht. Of er een link is tussen deze bedrijven, is onduidelijk. De politie gaat uit van één afzender, die de bedrijven mogelijk wilde afpersen. Ook kan de politie een terreurdaad niet uitsluiten.
Foto’s
De politie heeft vrijdag foto’s verspreid van de brieven. Het gaat om witte enveloppen met een verdikking, die zijn voorzien van een sticker van het CIB.
Lees ook: PostNL treft maatregelen na bombrieven