Bevriende partners profiteren van Oktoberfeest Sittard, de gemeente legt geld toe

Het Oktoberfeest Sittard trekt volle zalen.  © ERMINDO ARMINO

SITTARD -

De gemeente gunt bij het Oktoberfeest Sittard zelfgekozen externe partners contracten zonder concurrenten te laten meedingen. Die veelal Sittardse partijen profiteren terwijl het armlastige Sittard-Geleen als organisator ook nog eens geld toelegt.

Marianne Slegers en Theo Sniekers

De gemeente handelt door het rechtstreeks inschakelen van (commerciële) partners in strijd met aanbestedingsregels. Dat concluderen twee door De Limburger geraadpleegde experts onafhankelijk van elkaar. De gemeente erkent tot in het recente verleden fouten te hebben gemaakt, maar weerspreekt dat daar nog sprake van is.

Ons-kent-ons

Doordat de stad partijen inschakelt die vaak uit Sittard zelf komen – uit het netwerk van de eigen evenementencoördinator – krijgt het feest een hoog ons-kent-onsgehalte. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Dat externe partijen er wél geld aan verdienen maar de gemeente niet, leidde in het stadhuis in eerdere jaren tot wrevel, zonder wezenlijk effect. Vorig jaar zou het evenement wel ongeveer quitte hebben gespeeld.

Lees ook: Hoe persoonlijke, zakelijke en politieke belangen door elkaar lopen rond het Oktoberfeest in Sittard

Het zesdaagse volksfestijn is inmiddels een van de grootste van Europa. Uitzonderlijk is dat de gemeente het zelf organiseert, van de programmering tot en met de uitvoering.

Alleen de horeca in de vier paviljoens en de Almhütte wordt aan externe partijen uitbesteed. Dat zijn al jarenlang dezelfde partners die als huurder worden ingeschakeld. Anderen krijgen geen kans mee te dingen naar deze klus waar veel geld mee is gemoeid. Dat zou hier in – vrijwel – alle gevallen wel moeten, zeggen de aanbestedingsexperts Hein van der Horst en Wim Vondenhoff.

Groei

Sittard-Geleen geeft toe dat ten onrechte jarenlang rechtstreeks opdrachten zijn verstrekt aan leveranciers. In de groei van klein naar groot zouden regels uit het oog zijn verloren. Vanaf 2018 is of wordt een reeks van opdrachten wel aanbesteed. Volgens de aanbestedingsdeskundigen gebeurt dat soms nog steeds ten onrechte niet. Sittard-Geleen betwist dat. „Ik wil verzakelijking, geen onderhandse afspraken meer”, zegt wethouder Berry van Rijswijk. Hij belooft transparantie. Raadsfracties klagen al lang over financiële ondoorzichtigheid.

Aanzetten om het festijn te privatiseren, strandden in het verleden. Aankomend burgemeester Hans Verheijen ziet „het organiseren van feestjes in principe” niet als kerntaak van de gemeente.

Luister ook naar de podcast:

Oktoberfeest. © De Limburger