Circusartiesten buiten levensgevaar na val uit nok Carré

© ANP

De twee trapeze-artiesten die tijdens een uitverkochte voorstelling van het Wereldkerstcircus uit de nok van Carré in Amsterdam zijn gevallen, zijn buiten levensgevaar. Dat zegt de producent van het circus, Henk van der Meijden. De artiesten waren volgens hem aanspreekbaar toen ze per ambulance naar het ziekenhuis werden gebracht. Het gaat om een Russisch echtpaar dat optreedt onder de naam Sky Angels.

Redactie

De Russische trapeze-artiesten werken zonder vangnet. Ze staan erom bekend hun act uit te voeren door de trapeze onder meer alleen met hun tanden beet te houden. ,,Wij zijn zeer geschokt”, aldus Van der Meijden. ,,Het is triest dat de show op zo’n manier eindigt.”

Het ongeval gebeurde tijdens de uitverkochte voorstelling die om 16.00 uur was begonnen. De voorstelling die vrijdagavond om 20.00 uur zou beginnen, is afgelast. De shows van zaterdag en zondag gaan vooralsnog gewoon door, aldus Van der Meijden.

Eerder meldde een politiewoordvoerder dat de artiesten ongeveer 10 meter naar beneden waren gevallen. De voorstelling werd meteen beëindigd en het publiek naar buiten geleid. Dat gebeurde in alle rust, aldus de woordvoerder.

Bezoeker Willem-Jan Cremer zag het gebeuren. Op Twitter laat hij weten zeer ontdaan te zijn. ,,Zit met pijn in mijn buik in een restaurant. Het was verschrikkelijk! Hopelijk gaat het goed met beiden maar het zag er absoluut niet goed uit.”

Geschrokken

Ook aanwezige Dennis Sol is geschrokken, zo laat weten aan deze site. Sol was met zijn kinderen bij het kerstspektakel. Volgens hem ging het mis bij het duo toen de man de vrouw onder zijn arm pakte om over te gaan naar het gedeelte waar zij slechts met een bitje aan een touw hingen. ,,Op dat moment raakten ze los en vielen ze beiden op de rand van circusvloer.”

Dennis en de kinderen zijn behoorlijk geschrokken. In eerste instantie dachten ze dat het een deel van de act was. De kinderen wist hij het zicht op de heftige gebeurtenis te onttrekken. ,,Het was een enorme anticlimax, maar belangrijker is dat de artiesten er goed uitkomen”, aldus Sol.

Het ongeval wordt gezien als een bedrijfsongeval, wat betekent dat de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) onderzoek gaat doen.

Het Wereldkerstcircus viert dit jaar het 35-jarig jubileum in Carré, met drie voorstellingen per dag van vrijdag tot en met zondag 5 januari. Aan deze editie werken ongeveer honderd circusartiesten mee uit Rusland, China, Amerika, Mexico, Argentinië, Italië, Spanje, Duitsland en Oezbekistan.