Doden en gewonden bij nieuwe luchtaanval Bagdad

Een van de vernielde auto’s na een eerdere luchtaanval van de VS bij Bagdad, waarbij vrijdag de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani omkwam. © AFP

Tijdens luchtaanvallen op door Iran gesteunde Iraakse milities zijn in de buurt van kamp Taji, ten noorden van Bagdad, vrijdagavond minstens zes mensen gedood en drie ernstig gewond geraakt. Dat laat een Iraakse legerbron weten.

Redactie

Een konvooi van de door Iran gesteunde militiegroepering Popular Mobilisation Forces (PMF) zou zijn aangevallen. Twee van de drie voertuigen zijn volledig uitgebrand. Volgens een woordvoerder van de PMF gaat het om een konvooi dat medici vervoerde en geen hooggeplaatste militairen.

Volgens de Iraakse staatstelevisie zijn de luchtaanvallen uitgevoerd door de Verenigde Staten. Dat wordt officieel tegengesproken door een woordvoerder van CJT-FOIR, de door de VS geleide coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat.

Eerdere aanval

De VS heeft in de nacht van donderdag op vrijdag met drones een van de populairste Iraniërs uit de weg geruimd, generaal Qassem Soleimani. Hij geniet in Iran de status van oorlogsheld door zijn vaak geslaagde acties in Irak en Syrië. En hij gold als rechterhand van de machtigste man van het land, geestelijk leider Ali Khamenei.

De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken heeft de luchtaanval in Irak scherp veroordeeld. Hij beschouwt de aanval als een gevaarlijke escalatie en waarschuwt de Verenigde Staten dat die consequenties gaat hebben.

‘Deze Amerikaanse daad van internationaal terrorisme en het vermoorden van generaal Soleimani is extreem gevaarlijk en een onverstandige escalatie’, schreef de minister gisteren op Twitter. ‘De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor alle gevolgen van hun schurkenstaten-terrorisme.’