Raketaanvallen op Amerikaanse doelen in Bagdad

De Amerikaanse ambassade in Bagdad. © AD/AFP

Vlak bij de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad is zaterdagavond een raket neergekomen. Ook kwamen twee raketten neer op een legerbasis met Amerikaanse troepen even buiten Bagdad. Bij de aanvallen zijn geen gewonden gevallen.

Cyril Rosman

De inslag van een Katoesja-raket op een plein vlak bij de VS-ambassade in de zwaar bewaakte Green Zone in Bagdad is door twee politiebronnen bevestigd aan persbureau Reuters. Lokale bronnen melden ook de aanval op de militaire basis Al-Balad, zo’n 80 kilometer buiten de hoofdstad, daar zouden twee raketten zijn neergekomen.

Lees ook: Doden en gewonden bij nieuwe luchtaanval Bagdad

De spanningen in Bagdad zijn verder opgelopen na de liquidatie, vrijdag, van de Iraanse generaal Soleimani. Die leider van de Quds-brigade van de Iraanse Republikeinse Garde was op bezoek in Bagdad en kwam om bij een aanval door een Amerikaanse drone. Die aanval was specifiek op hem gericht. Iran kondigde aan wraak te zullen nemen. Eerder zaterdag waren duizenden Irakezen bij een uitvaartplechtigheid voor de omgekomen Soleimani. Daarbij werden anti-Amerikaanse leuzen geroepen.

Soleimani was in Irak om gesprekken te hebben met een pro-Iraanse militie in het land. De leider daarvan kwam ook om bij de aanval. De VS houdt Soleimani verantwoordelijk voor tientallen aanvallen tegen Amerikaanse doelen in de afgelopen decennia.

Lees ook: Duizenden Irakezen herdenken door VS gedode Iraanse generaal