Ook Sittardse vlogger (20) dringt kelder Marc Dutroux binnen

Jan van der Kraan in de kelder van Marc Dutroux © AD/Urbex Zuid-Limburg

Na twee Waalse vloggers zijn ook Jan van der Kraan uit Sittard en een vriend uit Susteren het verlaten huis van Marc Dutroux illegaal binnengedrongen. „Om te laten zien dat het niet normaal is hoe gemakkelijk je daar binnen komt.”

van onze verslaggevers

„Het huis stond al twee jaar op mijn lijstje, het is toeval dat de twee Walen er eerder waren”, zegt de 20-jarige urban explorer en vlogger Jan van der Kraan uit Sittard. Hij zegt te hebben willen laten zien hoe makkelijk het is om het huis binnen te komen en noemt dat ‘niet normaal’. „Het was veel te gemakkelijk. We hebben met de hand de garage geopend, toen kwamen we op een binnenplaats. Daar vonden we een ladder waarmee we naar de bovenste verdieping zijn geklommen, waar een raam openstond. Eigenlijk zou niemand daar in mogen komen vanwege de geschiedenis.”

Avonturisme

„Het was geen prettig gevoel en heel dubbel: je wil er zijn en tegelijk ook niet zijn. Alles staat er nog, kinderfietsen enzo.” Hij geeft toe dat de onderneming met een vriend uit Susteren ‘die niet herkend wil worden’ ook een vorm van avonturisme was, want het betreden van bijzondere verlaten objecten en daar films van maken is wat urban explorers drijft.

Paul Marchal, vader van het door Dutroux vermoorde meisje An, zag nog wel de goede bedoelingen in van de eerste inbraak door de Walen. „Ze hebben zelf contact met mij opgenomen om uitleg te geven over hun motieven en ervaringen”, zegt Marchal. „Je mag natuurlijk niet zomaar inbreken, maar mij blijft vooral bij dat de huidige jeugd dit nog lang niet vergeten is. De jongens hebben mij laten weten dat ze erg geschokt waren en dat ze zich erg betrokken voelden bij het verhaal.”

Kwetsend

Over de stunt van de Limburgse jongens is Paul Marchal erg duidelijk. „Het kan niet de bedoeling zijn dat iedereen daar zomaar in- en uitloopt. De gruwelijkheden één keer op video vastleggen is genoeg. Het doel van deze jongeren is wellicht niet even nobel als dat van de twee Waalse twintigers. In de video van de twee Waalse jongens kon je zien dat er nog heel wat materiaal van de rijkswacht zomaar te grabbel ligt. Voor hetzelfde geld liggen daar nog spullen van An. Dat vind ik erg kwetsend.”

Lees ook: Vloggers filmen in kelder van kindermoordenaar Dutroux om ‘te voorkomen dat hij vrijkomt’

Van der Kraan en zijn maat hebben onder de naam Urbex Zuid-Limburg een video gemaakt en online gezet. „Facebook heeft hem snel eraf gehaald. Vervolgens is ook de politie bij mij aan de deur geweest om te vragen de video ook van ons kanaal te halen. Misschien dat het nog een juridisch staartje krijgt. Dat is het risico van het vak.”

Gesloopt

Dutroux’ huis in de deelgemeente van Charleroi zal binnenkort worden gesloopt. In plaats daarvan komt er een pleintje met banken en plantenbakken. Marchal: „Dat nieuws hebben we moeten vernemen via de pers. Een horrorhuis omtoveren tot pleintje ter bezinning vind ik een shockerend idee. Wie wil er nu rustig gaan zitten op een plek waar kinderen zijn vermoord en verkracht? Jammer dat wij niet zijn betrokken bij het proces voor het bedenken van een herbestemming.”

Lees ook: Vader Dutroux-slachtoffer An over vrijlating handlanger: ‘Dit is zeer zuur en bitter’