Sittardse stadsprins is een ‘allround zanger’ uit Obbicht

De nieuwe Sittardse stadsprins Thierry Dirkx woont in een dorp. Op de foto met zijn vriendin Evie Engelen. © ERMINDO ARMINO

Wat valt dit jaar op aan de Sittardse stadsprins? Thierry Dirkx gaat zijn functie combineren met zijn zangcarrière en hij komt niet uit Sittard maar uit Obbicht. „Maar we weten zeker dat hij in Sittard zal worden geaccepteerd”, zeggen de Marotte.

Benti Banach

Iedere prins carnaval, en zeker de Sittardse stadsprins, zegt dat met zijn benoeming een jongensdroom uitkomt. Thierry Dirkx, de 89ste prins van de Marotte, sluit keurig aan in dat rijtje. Hij wil de rijke carnavalstraditie voortzetten door ‘het feest te vieren zoals het gevierd moet worden’.

Toch zijn er enkele opvallende aspecten aan de 26-jarige Dirkx, waardoor het carnavalsjaar 2020 waarschijnlijk geen doorsnee seizoen gaat worden. Op de eerste plaats zal de chauffeur van de Marotte vaker naar Obbicht moeten rijden, want dat is waar de nieuwe prins is opgegroeid en nog woont bij zijn ouders. Heen en terug is dat zo’n twintig kilometer.

Munstergeleen

Een stadsprins uit het dorp? Dat is bijzonder maar geen unicum. Woordvoerder Maurice Gorissen van de Marotte duikt uit de geschiedenis twee vergelijkbare gevallen op: een stadsprins uit Munstergeleen en een uit Einighausen.

Voor de Marotte staat voorop dat de prins wordt geaccepteerd door het carnavalsvolk als een Zittesje jong. Dat is geen enkel probleem, want zijn ouders zijn er geboren en Thierry’s vriendin Evie woont er. Die relatie ontwikkelt zich zo voorspoedig dat Thierry er steeds vaker ook zelf vertoeft. Misschien hoeft de Marottechauffeur dan ook niet altijd naar Obbicht te rijden.

„Ga effe zitten, zeiden mijn ouders. Ik dacht, wat is er gebeurd. Toen ze me vroegen of ik prins wilde worden, vroeg ik: ‘Zijn jullie me voor de gek aan het houden?’ Ik schoot meteen vol. Dit was mijn droom. Ik had mijn ouders nog gevraagd of we niet naar Sittard konden verhuizen zodat ik prins kon worden”, vertelt Thierry I de zondag na de proclamatie in het ouderlijk huis vol mensen die hem zijn komen feliciteren.

Seizoenskaart

Verhuizen is dus niet nodig gebleken. Dirkx is ook op het Obbichtse adres Sittards genoeg bevonden. Bovendien, anders dan bij de vorige stadsprins Rob, klopt het hart van Thierry I duidelijk voor Fortuna Sittard en niet voor Ajax of Roda JC: Dirkx heeft een seizoenskaart bij de geelgroenen.

De nieuwe prins is tweedejaars pabo-student en hoopt in het voetspoor van zijn vader René te treden, die al veertig jaar in het onderwijs zit. Op dit moment loopt hij stage op basisschool Loedoes in de wijk Hoogveld. De nieuwe prins heeft uiteraard ook hobby’s, waaronder Harry Potter en Lego, maar vooral zingen.

Website

Net als zijn vader schrijft en zingt Thierry ook liedjes. Hij is de helft van het duo Sjtóm Toeval, waarmee hij vorig jaar de finale van het LVK heeft gehaald. Hij treedt ook solo op. Op zijn website omschrijft hij zichzelf als ‘allround zanger met energieke uitstraling’ . Dat neemt hij zo serieus dat hij het prins zijn gaat combineren met vijftien optredens.

„Het is mogelijk”, zegt hij, „een kwestie van strak plannen, thuis en bij de Marotte.” Hij zal wel op zijn stem moeten letten. Daarvoor heeft hij speciale technieken. „Ik moet alleen opletten dat ik bij Fortuna niet te hard ga schreeuwen.”

www.thierrydirkx.nl