Bommelding bij Rabobank Helmond blijkt na groot onderzoek los draadje uit stort-automaat

Mogelijk explosief bij Rabobank in Helmond. © Fotopersburo Bert Jansen/Pim Verkoelen

In de afstortautomaat van de Rabobank aan de Kerkstraat in Helmond zou zaterdagavond een explosief liggen. Iemand zag een draadje uit de automaat steken. Uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie bleek dat het draadje bij de automaat hoort. Het afgezette gebied rondom de bank is weer vrijgegeven.

Pricilla Molle en Chiel Timmermans

In de automaat storten met name ondernemers geld, in sealzakken. Een klant wilde dat vanavond doen, maar zag een rood draadje uitsteken en heeft meteen de bank gebeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Draadje

Die schakelde op haar beurt de hulpdiensten in. ,,We gaan daar uiterst zorgvuldig mee om”, zegt Pieter Michielsen, directeur van Rabobank Helmond Peel Noord. ,,De eerste signalen wijzen erop dat het om een draadje gaat dat bij de automaat hoort. Het is aan de experts om hier meer duidelijkheid over te geven.” Uiteindelijk bleek dat ook het geval te zijn.

Om te onderzoeken of er sprake was van een explosief, bracht de EOD een cameraatje, een soort endoscoop, in de automaat. Op een schermpje konden ze meekijken in de automaat. Daaruit bleek dat er geen explosief in de automaat lag.

Gebied afgezet

Beide rijbanen van de Europaweg, de doorlopende weg naar Helmond, waren tijdens het onderzoek afgezet. Appartementen aan beide kanten van de Kasteel-Traverse werden ontruimd, evenals enkele woningen boven winkels in de Kerkstraat.

De bewoners werden opgevangen in het gemeentehuis. Zij konden weer terug naar huis. Inmiddels zijn alle linten weggehaald en is het gebied, zo’n 100 meter rondom de bank, vrijgegeven.

De Kerkstraat ligt middenin het centrum van Helmond. In het gebied zijn ook drie restaurants. De gasten konden daar hun diner afmaken, maar moesten als ze waren uitgegeten via de achteruitgang naar buiten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Fotopersburo Bert Jansen/Dave Hendriks