Opgedoken bombrief was ‘zoek’: al eerder bezorgd bij Rotterdams tankstation

© ANP

Bij een postsorteercentrum in Rotterdam is zondagmiddag opnieuw een bombrief gevonden. Het gaat om een pakket dat al eerder bij een tankstation in Rotterdam was bezorgd, maar die medewerkers daar ‘retour afzender’ hadden gestuurd. De politie had deze brief nog niet eerder kunnen traceren.

Raymond Boere

Eerder zondagmiddag leek het om het een nieuwe brief te gaan. De teller zou daarmee op acht komen, maar uit onderzoek blijkt nu dat het een brief is waar de recherche al dagen naar op zoek was. Medewerkers van een Rotterdams tankstation hadden de politie al vorige week ingeseind dat ze ook een vervalste brief van het Centraal Invorderings Bureau (CIB) hadden gehad met de zo kenmerkende verdikking erin. Deze post hadden ze echter ‘retour afzender’ gestuurd. De recherche had deze brief echter nog niet kunnen vinden.

Dat gebeurde dus zondagmiddag even na half twee wel. Medewerkers van PostNL waren in het postsorteercentrum bezig met een training toen één van hen stuitte op de brief die nu al dagen op diverse locaties onrust veroorzaakt. Volgens woordvoerster Tahira Limon van Postbedrijf PostNL hebben haar collega’s daarop direct 112 gebeld. ,,Iedereen is heel rustig gebleven. Er waren niet veel mensen aan het werk omdat er op maandag geen post wordt bezorgd.”

Bomkoffer

Volgens een woordvoerder van de politie is de brief ter plaatse in een speciale bomkoffer geplaatst zodat het veilig vervoerd kon worden. De post is nu voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut. Het bedrijf hoefde niet ontruimd te worden. Dat was afgelopen vrijdag ook niet het geval toen de zevende bombrief werd aangetroffen bij het Okura Hotel in Amsterdam.

Er zijn nu in totaal zes brieven gevonden waar daadwerkelijk een explosief in het pakketje zat. Twee in Rotterdam (bij een Shell-tankstation en een Mercedes-dealer), drie in Amsterdam (waaronder de hotels Okura en Victoria) en één bij een makelaarskantoor in Utrecht.

Maastrichts bedrijf

Ook het CIB zelf kreeg post van de mysterieuze afzender. Dat was een brief met brandschade waarvan niet meer is te achterhalen wat dat heeft veroorzaakt. Deze brief was eveneens ‘retour afzender’ gestuurd en was oorspronkelijk bedoeld voor een Maastrichts bedrijf.

Lees ook: Maastrichtse bedrijven krijgen waarschuwingsbrief van verzender bombrieven

In Maastricht kreeg een ander bedrijf, de ABN AMRO, alleen een waarschuwingsbrief. Op alle locaties waar een bombrief is bezorgd, is eveneens zo’n dreigbrief afgeleverd. De politie wil niet bekendmaken wat daarin staat.