Burgemeester Maastricht maakt thema Koningsdag bekend
© Harry Heuts
‘Leef Maastricht’ is het motto van Koningsdag 2020. Een woord met een dubbele betekenis. Het staat volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake zowel voor leven als voor lief.
Penn heeft het thema van Koningsdag zondagmiddag bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente in de hal van het stadhuis. De stad wil zo veel mogelijk mensen bij dat stadsfeest betrekken, aldus de burgemeester: „We kiezen voor de gemeenschap. Niemand hoeft aan de kant te blijven staan.”
Lees ook: Koningsdag in Maastricht: ‘Geen goedmakertje, maar een hoofdprijs’
Maastricht heeft er zin in, benadrukt Penn. Na het mislopen van het Eurovisie Songfestival was de teleurstelling groot, geeft de burgemeester toe. Maar met de nationale viering van Koningsdag 2020 heeft Maastricht meer dan een troostprijs binnengehaald, vindt zij: „Het stond volledig los van het songfestival. Maar het voelde of een stem zei: Maastricht, douze points.”
Spektakel
Het betekent in elk geval dat op 27 april alle ogen gericht zijn op Maastricht. De stad wil die gelegenheid aangrijpen om de wereld te tonen hoe Maastricht is. Een stad die het leven omarmt, legt Penn uit, en geniet van zowel grote als kleine dingen. „Het wordt niet alleen spektakel”, zegt ze. „Na die 27ste april kent heel Nederlandde Mestreechter geis.”
Lees ook: Burgemeester Penn-te Strake: ‘Koningsdag gaat Maastricht maximaal 1,5 miljoen euro kosten’
Omdat Limburgers volgens Penn wel een feestje houden, maakt Maastricht er meteen een driedaags evenement van. „We hebben het geluk dat Koningsdag ditmaal op een maandag valt”, constateert Penn. „We pakken de zaterdag en de zondag er dus gewoon bij. In maart wordt het definitieve programma voor Koningsdag bekendgemaakt.
Op 27 april viert Willem Alexander Koningsdag in Maastricht. De stad wil zich op die dag laten zien zoals Maastricht is, aldus Penn. „Namelijk de stad met een luisterrijk verleden en een gretig verlangen naar de toekomst. De stad die het leven in al z’n facetten omarmt, die geniet van grote en kleine dingen, die waardering heeft voor stijl en diversiteit. Waar saamhorigheid en verbondenheid grondbeginselen zijn.”
„Het zijn waarden die je in onze regio intenser ervaart dan waar ook. Dat heeft alles te maken met onze unieke geschiedenis en onze unieke ligging; aan de rand van Nederland en in het hart van Europa.”
Sporen
Maastricht is door de Romeinen gesticht, door de Spanjaarden belegerd en door de Fransen bezet, vertelde de burgemeester. „De stad overwon de Karolingische, Frankische en Duitse overheersers. Tussendoor was ze Luiks, Brabants, Bourgondisch, Belgisch en nog veel, veel meer. Al die mogendheden hebben hun sporen nagelaten.”
Nu ligt Maastricht in het hart van de Euregio Maas-Rijn, met bijna vier miljoen inwoners, aldus Penn. „Befaamd om zijn innovatieve kenniseconomie. De Europese Unie en de euro zijn in Maastricht geboren. En we hebben een van de meest internationale universiteiten van Europa. Dat alles geeft Maastricht een sterke internationale dimensie, zoals je die nergens anders in Nederland vindt. Maastricht is de stad waar verbroedering geen theorie is, maar praktijk.”
Tegelijkertijd hebben Maastricht en de regio Zuid-Limburg volgens Penn een sterke eigen identiteit. „Een levenswijze die gebaseerd is op de roerige historie, vormgegeven door eeuwenoude tradities, ontstaan op het snijvlak van twee wereldculturen: de Germaanse en Latijnse.”
Volledige programma
Het volledige programma van Koningsdag wordt in maart bekendgemaakt. Daarbij wordt gekozen voor de kenmerkende eigenheid van Maastricht, zei Penn. „Dat wil zeggen voor onze cultuur, sfeer, humor, muzikaliteit en die ondefinieerbare Maastrichtse combinatie van optimisme en grandeur.”