Opnieuw raketten afgevuurd op ambassade VS in Bagdad, explosies klinken

Amerikaanse mariniers op het terrein waar ook de Amerikaanse ambassade in Bagdad staat. © REUTERS

In en rond de Amerikaanse ambassade in Bagdad klinken alarmen. Er zouden zojuist raketten zijn afgevuurd richting het terrein waar de ambassade staat, de zogenoemde Green Zone in de Iraakse hoofdstad.

Redactie

Drie projectielen kwamen neer in de zone. Er volgden drie explosies. De Katoesja-raketten zouden de Amerikaanse ambassade gemist hebben, meldt onder meer persbureau Reuters. Over mogelijke gewonden is nog niks bekend.

In de streng bewaakte ‘Groene Zone’ staan meerdere Iraakse en buitenlandse overheidsgebouwen, waaronder dus de ambassade van de Verenigde Staten.

Lees ook: Trump bedreigt Iran met 52 aanvallen: ‘Wij hebben voor twee biljoen aan gloednieuw materiaal’

Ook zaterdag was de ambassade, net als andere Amerikaanse bases in en rond Bagdad, doel van een raketaanval. Ook toen werd het gebouw niet geraakt.

Wraak

Het is niet uitzonderlijk dat er raketten worden afgevuurd op Amerikaanse doelen in Irak, maar de explosies komen vlak nadat de spanningen in Bagdad verder opliepen door de liquidatie, vrijdag, van de Iraanse generaal Soleimani. Die leider van de Quds-brigade van de beruchte Iraanse Republikeinse Garde was op bezoek in Bagdad en kwam om bij een aanval door een Amerikaanse drone. Die aanval was specifiek op hem gericht.

Lees ook: Honderdduizenden Iraniërs nemen afscheid van door VS gedode generaal Soleimani

Iran kondigde aan wraak te zullen nemen.