Iran zal zich niet meer houden aan beperkingen atoomakkoord

De Iraanse president Rohani (rechts) met het hoofd van het Iraanse nucleaire programma. © EPA

Iran zal zich niet langer houden aan beperkingen opgelegd door het atoomakkoord uit 2015. Dat heeft de regering zondagavond via persbureau Irna bekendgemaakt.

Redactie

Dat besluit kan betekenen dat Teheran zijn nucleaire programma zonder beperkingen gaat voortzetten en ook doorgaat met de verdere verrijking van uranium. In het statement stond wel dat het besluit kan worden teruggedraaid als Amerika alle sancties tegen Iran opheft.

Uranium

De Iraanse staatstelevisie bracht een verklaring uit van de regering van president Hassan Rohani waarin te lezen staat dat het land zich geen beperkingen meer oplegt wat betreft de verrijking, hoeveelheid verrijkt uranium en onderzoek en ontwikkeling van zijn nucleaire activiteiten. In de verklaring werd niet dieper ingegaan op de hoeveelheid uranium die Iran opnieuw wil verrijken. De regering van Iran zal nog wel samenwerken met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).

Te midden van ernstige spanningen tussen de VS en Iran hadden de machthebbers in Teheran al gespeculeerd over gedeeltelijke terugtrekking uit de internationale nucleaire overeenkomst van Wenen. De VS hebben die ruim anderhalf jaar geleden al eenzijdig opgezegd en economische sancties getroffen tegen Iran.

Lees ook: Opnieuw raketten afgevuurd op ambassade VS in Bagdad, explosies klinken

Ondanks die maatregelen bleef de islamitische Republiek zich nog geruime tijd aan het atoomakkoord houden, terwijl de Europeanen probeerden de afspraken over onder meer de handel na te komen ondanks de represailles van de VS. Vorig jaar begon Teheran de voorwaarden van de deal met de wereldmachten echter te schenden door meer uranium te verrijken tot hogere concentraties dan toegestaan. Dat brengt de productie van kernwapens dichterbij.

Wraak

Waarnemers sluiten niet uit dat Iran de uraniumverrijking gaat opvoeren tot 20 procent als reactie op de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani door het Amerikaanse leger. Iran zwoer na diens dood “wraak” op de VS. In de regio groeit daardoor de angst voor escalatie van de situatie en voor gewapende conflicten.