‘Nederland schortte exportvergunning ASML op na druk VS’

© ANP

Een exportvergunning voor chipmachinefabrikant ASML werd door Nederland opgeschort na sterke druk vanuit de Verenigde Staten.

ANP

Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Het ging om een vergunning voor de levering van de modernste chipmachines van het Nederlandse bedrijf aan een afnemer in China.

De kwestie draait om zogeheten EUV-machines, die de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk maakt. Nederland gaf ASML in 2018 een vergunning voor export van de hoogwaardige en peperdure apparatuur naar een Chinese klant, maar verlengde die vorig jaar niet.

Bezoek

Die beslissing volgde op druk van de Amerikanen, zeggen ingewijden. De ASML-levering werd besproken tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis afgelopen zomer. Rutte zou ook een vertrouwelijk Amerikaans rapport hebben ingezien over de mogelijke consequenties als de technologie in handen van de Chinezen zou komen.

In het najaar van 2019 berichtte de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review al dat ASML de levering van de machines aan het Chinese Semiconductor Manufacturing International (SMIC) had opgeschort. Het Veldhovense bedrijf zelf wil de naam van die klant niet bevestigen, maar laat weten nog steeds te wachten op een vergunning voor export naar China.

Verdrag

EUV-machines vallen onder het Wassenaar Arrangement. Dit internationale verdrag beperkt de export van wapens naar bepaalde landen, maar ook van moderne technologie die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. Voor de uitvoer daarvan is daarom eerst goedkeuring uit Den Haag nodig.

Een woordvoerder van Rutte wilde tegenover Reuters geen commentaar geven. Ook het Witte Huis wilde niet op de kwestie ingaan.