Montfort herdenkt 75-jarige bevrijding met kerkdienst, lezing en concert

© archief Fedor Coenen

Met de bevrijding van Montfort, op 24 januari precies 75 jaar geleden, kwam er voor de inwoners van het dorp en enkele duizenden evacués een einde aan dagenlang granaatvuur en bombardementen. De bevrijding wordt deze maand herdacht met ene kerkdienst, lezing en concert.

Rob van Deurzen

Ondanks de bevrijding heerste er geen euforie in het dorp. Montfort begroef in de eerste dagen van de herwonnen vrijheid niet minder dan 186 mensen en begon aan een moeizame periode van herstel. De slachtoffers worden op maandag 20 januari herdacht met een kerkdienst in de Catharinakerk.

Lezing

Twee dagen later, op woensdagavond 22 januari, verzorgt Ron Mans op kasteel Montfort een lezing over de bevrijding van Montfort en de daaraan voorafgaande gevechtshandelingen. Hij doet dit op basis van jarenlang onderzoek, en kan daardoor tot in de kleinste details over de bevrijding van Montfort vertellen. De lezing start om 20 uur, de toegang is 2,50 euro (gratis voor Vrienden van Kasteel Montfort). Aanmelden kan via info@kasteelmontfort.nl.

Concert

Op vrijdagavond 24 januari, exact 75 jaar na de bevrijding, blikt Koninklijke Fanfare de Vriendenkring met een concert terug op de oorlogsperiode en de bevrijding van Montfort. Hiervoor is een muzikaal programma van circa een uur samengesteld, met muziek variërend van Bruckner tot Ennio Morricone. De muziek ondersteunt een breed scala aan foto- en filmbeelden uit vroegere tijden, waarmee het verhaal van oorlog en bevrijding van Montfort op bijzondere wijze wordt verteld. Het bevrijdingsconcert vindt plaats in het Dorpshuis en start om 20 uur. De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De zaal is open vanaf 19.30 uur.