In Oslo kan het: één verkeersdode in heel 2019, geen enkele fietser of voetganger

De Noorse hoofdstad Oslo. © AD/Shutterstock

Noorwegen is sowieso al een van de meest verkeersveilige landen ter wereld, en ook hoofdstad Oslo draagt zijn steentje bij.

Tommy Thijs

In 2019 viel er voor de eerste keer ooit geen enkele verkeersdode onder weggebruikers als fietsers en voetgangers, blijkt uit statistieken van de stad. In heel de hoofdstad, goed voor ongeveer 670.000 inwoners, viel slechts één verkeersdode te betreuren.

‘Vision Zero’ is een doelstelling waar ze in veel landen en steden wereldwijd naar streven op het vlak van verkeersveiligheid, maar het is voor het eerst dat in een hoofdstad dat doel nu ook echt is bereikt, nadat er in 2018 nog maar vijf doden vielen. De ene verkeersdode van 2019 in Oslo viel toen een autobestuurder tegen het hek van een tramhalte reed.

Autovrij

De Noorse hoofdstad telde in 1975 nog 41 verkeersdoden, en werkte vooral de laatste jaren aan nieuwe initiatieven om het verkeer veiliger te maken. Een groot deel van het stadscentrum is autovrij gemaakt, de wegentol is verhoogd, de snelheidslimiet ging naar beneden, en honderden parkeerplaatsen zijn geschrapt om ruimte te maken voor brede voet- en fietspaden.

Schoolomgevingen zijn heraangelegd en rond veel scholen is autoverkeer verboden tijdens de schooluren. Bovendien zijn ook auto’s steeds beter uitgerust met allerlei veiligheidssnufjes.

Strijd

Toch wil Oslo en bij uitbreiding Noorwegen niet op zijn lauweren rusten. ,,Elk ongeval is er een te veel”, zegt Ingird Dahl Hovland, topambtenaar verantwoordelijk voor het landelijke verkeersbeleid, tegen de Noorse nieuwssite Aftenposten. ,,De strijd tegen verkeersdoden en zwaargewonden gaat onverminderd verder.”

Heel Noorwegen telde in 2018 ‘slechts’ 110 verkeersdoden, goed voor 20.4 doden per miljoen inwoners. Bij kinderen tot 15 jaar stierf niemand. Onderaan de Europese ranglijst op plek 32 staat Roemenië. Nederland staat op plek 11, met 39.5 doden per miljoen inwoners. De nieuwe Europese ranglijst van 2019 wordt binnenkort bekend gemaakt.