OM: Verdachte Giërmo B. verdacht van ‘moord in vereniging’ op Derk Wiersum

Bij het kantoor van de geliquideerde advocaat Wiersum in Amsterdam-Zuid ontstond een kleurrijke bloemenzee. © ANP

De 36-jarige Giërmo B. uit Almere die volgende week woensdag voor het eerst voor de rechter moet verschijnen voor de moord op advocaat Derk Wiersum. B., is mogelijk de schutter. Hij wordt verdacht van ‘moord in vereniging’, dat wil zeggen dat hij en meer mensen van deze moord worden verdacht.

Redactie

Volgens het Openbaar Ministerie is B. degene die een of meer schoten op de advocaat heeft afgevuurd. Het gaat om de man die begin oktober werd opgepakt door een arrestatieteam in Amsterdam. Die arrestatie vond plaats in een woning. Toen was het nog niet duidelijk of het om de daadwerkelijke schutter gaat of een betrokkene.

Lees ook: Had justitie de moord op advocaat Wiersum kunnen voorkomen?

Giërmo B. is geen onbekende van de politie. In 2013 stond hij terecht voor twee overvallen die ze een jaar eerder hadden gepleegd op Willie het Verfboertje in Woudenberg en op een echtpaar in Tienhoven. De slachtoffers bij beide overvallen werd bedreigd en vastgebonden. De daders gingen er vandoor met tienduizenden euro’s en sieraden. Tegen B. en een metgezel werd toen acht jaar cel geëist.

Lees ook: Taghi is gearresteerd, maar de oorlog is nog lang niet gewonnen: een analyse

Neef

Naar verluidt zit ook een neef van de vorige maand in Dubai gearresteerde Ridouan Taghi vast voor de schokkende moord. Naar Taghi wordt gewezen als opdrachtgever.

De zitting woensdag 15 januari is in de extra beveiligde locatie Bunker in Amsterdam. Het gaat om een voorbereidende zitting, wanneer de zaak inhoudelijk dient is nog onduidelijk.

Wiersum werd op 18 september op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het grote liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is.